Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τι ψάχνει ο κινεζικός κολοσσός των υδροηλεκτρικών στην Αθήνα;

Χρήστος Στεφάνου
Η χθεσινή συνάντηση εργασίας εκπροσώπων κινεζικών επιχειρήσεων με τον υφυπουργό ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλα και τον Οργανισμό Enterprise Greece έκρυβε εκπλήξεις. Μια σειρά από μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις με συμφέροντα και ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, έδωσαν το παρών. Ωστόσο από τον τομέα της ενέργειας απουσίαζαν τόσο η China State Grid Corporation, όσο και η CMEC με την οποία η ΔΕΗ έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή 2ης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας.


Ποια μεγάλη ενεργειακή κινεζική εταιρεία βρέθηκε χθες στην Αθήνα; Η περίφημη China Three Gorges Corporation.

Ποια είναι η China Three Gorges; Είναι μια κρατική ενεργειακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993 και η οποία ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού έργου στον κόσμο του περίφημου Three Gorges Dam – project, ένα γιγαντιαίο υδροηλεκτρικό έργο του οποίου η ηλεκτροπαραγωγική ισχύς είναι σχεδόν διπλάσια από το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού της χώρας (22.500MW). Και δεν είναι μόνο το υδροηλεκτρικό των «τριών φαραγγιών». Η CTG δίνει το παρών σε 40 χώρες και θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Η ετιαρεία διαχειρίζεται στην Κίνα υδροηλεκτρικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 46.300MW, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις της εκτός Κίνας η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της φτάνει τα 100GW.

Το 2014 παρήγαγε 201.2 TWh ηλεκτρισμού (περίπου 5 φορές η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε και καταναλώθηκε στην Ελλάδα) παράγοντας έσοδα ύψους $ 10.1 δις δολαρίων και κέρδη ύψους 3.3 δις δολαρίων.

Επισήμως η χθεσινή σύσκεψη είχε ως στόχο να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ή θέλουν να επενδύσουν, με τα αρμόδια υπουργεία.

Κάποιες πηγές ωστόσο συνέδεαν την παρουσία της CTG με τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ και την ενδεχόμενη πώληση υδροηλεκτρικών παγίων της ΔΕΗ. Άλλωστε να θυμίσουμε ότι η CTG στα τέλη του 2011 συμμετείχε στην αποκρατικοποίηση μιας ευρωπαϊκής εταιρείας ηλεκτρισμού, αποκτώντας μερίδιο 21,35% στην «πορτογαλική ΔΕΗ» Energias de Portugal έναντι μεριδίου 2,69 δις ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα