Γιώργος Φιντικάκης
"Είμαστε πολύ κοντά με τις τράπεζες προκειμένου να κλείσουμε τις εκρεμμότητες γύρω από το δάνειο των 200 εκατ ευρώ". Τα λόγια ανήκουν σε κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ, αφορούν την συζήτηση για το κοινοπρακτικό δάνειο που διαπραγματεύεται τόσο καιρό η επιχείρηση με τις τράπεζες και δείχνουν ότι παρά την πρόοδο, η τελική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί.
Τρία είναι τα βασικότερα σημεία του δανείου που ΔΕΗ και τράπεζες διαπραγματεύονται. Αφενός η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού όπου θα κατατίθενται οι εισπράξεις από τις συμβάσεις πελατών που θα εκχωρήσει η ΔΕΗ στις τράπεζες, ύψους ίσου με το κοινοπρακτικό δάνειο, αφετέρου το ύψος του επιτοκίου, όπου οι μεν τράπεζες απαιτούν γύρω στο 6,25%, η δε, ΔΕΗ δεν δέχεται κάτι πάνω από 5,5%, και τρίτον, η επιστροφή 50 εκατ. ευρώ (από τα 200 εκατ. ευρώ) μέσα στο 2017.
"Είμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση", απαντά το ίδιο στέλεχος της ΔΕΗ, ερωτηθείς σε ποιά από τα τρία σημεία σκοντάφτει η συζήτηση με τις τράπεζες, προκειμένου και να υπογραφεί η τελική σύμβαση.
Το ερώτημα φυσικά είναι τι θα συμβεί αν δεν έχει εκταμιευθεί το δάνειο ως το τέλος Απριλίου, οπότε και η ΔΕΗ καλείται να αποπληρώσει το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ, σενάριο κατά το οποίο η επιχείρηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα χρήματα από αλλού. Σε αυτή την πολύ κακή για την ίδια εξέλιξη, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να βρει χρήματα από άλλες πηγές, και κάποιοι εκτιμούν ότι θα υποχρεωθεί να παρακρατήσει ποσά που προορίζονται για άλλες πληρωμές, όπως οι εργολάβοι και οι διαχειριστές του συστήματος και του δικτύου.
Οπως και να έχει, δύο και πλέον μήνες μετά τη συμφωνία τραπεζών και Δημοσίου στις 17 Ιανουαρίου, η οποία και ξεμπλόκαρε το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, δεν περνά απαρατήρητο ότι η νέα δανειακή σύμβαση με τις συστημικές τράπεζες συνεχίζει να εκρεμμεί.
Εκείνη ακριβώς η συμφωνία προέβλεπε ότι προκειμένου να εγκριθεί το δάνειο προς την ΔΕΗ, η επιχείρηση καλείται να ενεχυριάσει στις τράπεζες ισόποση εκχώρηση τωρινών και μελλοντικών απαιτήσεων έναντι εταιρικών της πελατών.
Την ίδια στιγμή ένα ντόμινο ρευστότητας πλήττει την αγορά, με την ΔΕΗ στο επίκεντρο, και την ΡΑΕ να ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση πραγματοποιεί τις πληρωμές και ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της. Από την πλευρά της η ΔΕΗ υποστηρίζει, όπως αναφέρει στο υπόμνημα που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αρχή ότι δεν παρακρατά εισπράξεις ρυθμιζόμενων χρεώσεων που ανήκουν στους διαχειριστές (Τέλη Δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.) προκειμένου να τις διοχετεύει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών της, όπως για πληρωμές φόρων, εργολάβων ή το επενδυτικό της πρόγραμμα. Αντίθετα, αναφέρει ότι τα μόνα χρήματα που χρωστά είναι αυτά που δεν έχει ακόμη εισπράξει.
Το αν η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ θα πείσει την Αρχή μένει φυσικά να φανεί. Είναι ωστόσο προφανές ότι οποιαδήποτε άλλη παραδοχή από την ΔΕΗ, όπως το γεγονός ότι ακριβώς επειδή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, υποχρεώνεται να κάνει καταμερισμό των χρημάτων που εισπράττει, και να εξοφλεί τα απολύτως επιβεβλημένα από το νόμο (φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ), βάζοντας σε δεύτερη μοίρα όσα χρωστά στους διαχειριστές, θα την έφερνε αντιμέτωπη με βέβαιο πρόστιμο από την ΡΑΕ.
Τούτο, φυσικά, δεν σημαίνει ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη της ΔΕΗ δεν αναγνωρίζουν ότι πράγματι η επιχείρηση αναγκάζεται να κάνει διαχείριση των προτεραιοτήτων που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων να προτάσσει κάποιες ανελαστικές δαπάνες που αν δεν πληρωθούν θα επιφέρουν τεράστια ζημιά στην επιχείρηση.
Τα πάντα ξεκινούν από το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα όσα είπε πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, οι οφειλές προς την ΔΕΗ ανέρχονται σε 2,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 800 εκατ. έχουν διακανονιστεί, ενώ 550 εκατ. αφορούν τελικούς πελάτες που έχουν κλείσει ή έχουν παύσει να ηλεκτροδοτούνται.
Σε ό,τι αφορά τα ανείσπρακτα, στη χαμηλή και μέση τάση, οι συνολικές οφειλές είναι 1,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 700 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία έχει λαμβάνειν 345 εκατ. από την ΥΤ και 100 εκατ. από το Δημόσιο Τομέα.
Σημειώνεται ότι όσοι χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ, είναι 85.000 άτομα, και οφείλουν 500 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Σε αυτήν την κατηγορία μάλιστα η ΔΕΗ έχει ασκήσει πιο έντονες πιέσεις προχωρώντας σε αποκοπές ρεύματος, ωστόσο το 65% επανασυνδέθηκε αυθαίρετα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου