Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κόντρα στην κυβέρνηση για τα ενεργειακά

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Συνθήκες αδιεξόδου και εσωτερικής ρήξης διαμορφώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή τις εξελίξεις στην ενεργειακά διαπραγμάτευση και το θέμα της πώλησης παγίων της ΔΕΗ. Έτσι την ώρα που η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες αποδοχής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για πώληση συγκεκριμένων λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου να κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο προκάτοχος του κ. Σταθάκη και νυν υπουργός εσωτερικών, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ηγηθεί του μετώπου κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, στο οποίο συμπαρατάσσονται τόσο οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, όσο και οι τοπικές κοινωνίες αλλά και μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τους νομούς της Δ. Μακεδονίας. 

Από το πρωί όταν και δημοσιοποιήθηκε το άρθρο παρέμβαση του υπουργού εσωτερικών, στο οποίο ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για προσπάθεια κανιβαλισμού της ΔΕΗ και καλούσε να μη γίνουν υποχωρήσεις στις πιέσεις των δανειστών, ήταν φανερός ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Λίγη ώρα αργότερα, η εικόνα συμπληρώθηκε καθώς συνδικαλιστές της ΔΕΗ που συναντήθηκαν με τον Γ. Σταθάκη που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν όχι μόνο ότι υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, αλλά επιπλέον ότι οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη για το τι και πότε θα πουληθεί από τη ΔΕΗ.
Και βέβαια οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση δε σταματούν εδώ: η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ διαμηνύει ότι ξεκινά κινητοποιήσεις και θα ξαναζήσουμε μέρες του 2014. Τι είχε συμβεί τότε; Με το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ στη βουλή, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είχαν κλείσει σημαντικό αριθμό μονάδων λιγνίτη και υδροηλεκτρικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα και να έχουν ξεκινήσει διακοπές ρεύματος, ακόμη και σε νοικοκυριά. Τότε η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει την απεργία είχε προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση, με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. 
Γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι ήδη καλλιεργούνται συνθήκες αδιεξόδου για την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της ΔΕΗ όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Σημειώνεται ότι εκτός της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί τόσο με τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας κ. Καριπίδη όσο και με τους 5 βουλευτές του κόμματος Που εκλέγονται στη Δ. Μακεδονία (Δημητριάδης, Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Ντζιμάνης, Σέλτσας). Όλοι τους στο παρελθόν είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αλλά και κατά του σχεδίου πώλησης της περίφημης μικρής ΔΕΗ. capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα