Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Έδωσαν» αφορολόγητο, συντάξεις, ΔΕΗ και ίσως «πάρουν» εργασιακά

Υποχώρηση παντού, μια πολιτική απόφαση μένει για τεχνική συμφωνία

«Έγειρε το γήπεδο» στις Βρυξέλλες, οι Θεσμοί βγάζουν στο σφυρί τις λιγνιτικές μονάδες (και το 17%) της ΔΕΗ - Μεγαλύτερο μαχαίρι στις επικουρικές θέλουν οι δανειστές - Αναζητείται «φύλλο συκής» στις συλλογικές συμβάσεις

«Στις Βρυξέλλες, λίγο πολύ υπήρξε συμφωνία σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Αυτό που απομένει τώρα είναι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν και οι λεπτομέρειες της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement)». Την πληροφορία αυτή μετέφερε στο protothema.gr στέλεχος των θεσμών με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής. 


Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι επαφές των Βρυξελλών έφτασαν σχεδόν σε συμφωνία. Ωστόσο διακόπηκαν απότομα τα ξημερώματα της Παρασκευής από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να στείλει επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εργασιακά, ενόψει της Συνόδου της Ρώμης το Σάββατο. Αυτό που μένει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι μια πολιτική απόφαση από την πλευρά του Μαξίμου για την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα και το κλείσιμο της συμφωνίας η οποία δε φαίνεται να υπάρχει ακόμα. 

Εντελώς κλεισμένα είναι τα θέματα της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής των συντάξεων από το 2019.

«Δεν υπάρχουν πια κόκκινες γραμμές, όλα είναι τακτικισμοί» λέει στο protothema.gr το ίδιο στέλεχος των Θεσμών με καλή γνώση όσων εκτυλίχθηκαν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες. «Ο κ. Τσακαλώτος όταν αποδεχτεί την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικός. Έχουν προηγηθεί βέβαια εκρήξεις και υποχωρήσεις μέχρι να πλησιάσει στις θέσεις των θεσμών. Φαίνεται ότι ο ρυθμός της κυβέρνησης είναι μια αξιολόγηση το χρόνο» τονίζει ο ίδιος, εκφράζοντας αισιοδοξία πάντως πως αν υπάρξει staff level agreement ως τις 7 Απριλίου, τότε είναι εφικτό να δούμε ακόμη και το λεγόμενο Global Deal με χρέος και ΔΝΤ στις 22 Μαΐου.


«Έπεσε η ασφάλεια» για την ΔΕΗ

Όπως και να 'χει, το τελικό προϊόν των συναντήσεων θα φανεί τις επόμενες ώρες ή μέρες. Φαίνεται όμως πως η βασική «τράμπα» έγινε στις παραχωρήσεις της κυβέρνησης στα ενεργειακά, με αντάλλαγμα υποχωρήσεις των πιστωτών στα εργασιακά.

Για το θέμα του ηλεκτρισμού οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και προτείνουν διαγωνισμό από το καλοκαίρι για παραχώρηση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, κυρίως με την πώληση λιγνιτικών μονάδων. 

Η κυβέρνηση απαντά ότι θα γίνουν θυγατρικές της ΔΕΗ, στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης και όχι παραγωγικές μονάδες. Το θέμα είναι πολύ φορτισμένο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός κ. Νίκος Φίλης έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.

Πέρα από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ υπάρχει και το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης. Ετσι, στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων η τρόικα έβαλε «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το παλιό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο Υπερταμείο, με σκοπό να διασωθεί από τη δρομολογημένη πώληση. Η διαφορά είναι ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύουν προς πώληση άμεσα και τα λεφτά πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο υπάρχει και το παράθυρο της αξιοποίησης.


«Φύλλο συκής» τα εργασιακά

Αν κλειδώσουν οι παραχωρήσεις για το θέμα της ΔΕΗ, η κυβέρνηση αναμένει «κέρδη» στα εργασιακά και κυρίως τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων μηνιαίως έχει παραχωρηθεί από την ελληνική πλευρά, λέει αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, όπως και το λοκάουτ. «Εργασιακά και ενεργειακά είναι συγκοινωνούντα δοχεία» σχολιάζει.


Χάθηκαν αφορολόγητο - συντάξεις

Το αφορολόγητο «μετεωρίζεται» στην περιοχή των 5.500 ως 5.900 ευρώ ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, γύρω στις 6.900-7.000 ευρώ. Το πού θα κάτσει η μπίλια, εξαρτάται και από το αν θα μειωθεί ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης, από 22% που είναι σήμερα. Αν μειωθεί πχ σε 11% ή 15%, το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900 ευρώ, αν όμως παραμείνει περίπου 20%-22%, τότε θα εφαρμόζεται πάνω από τις 6.000 ευρώ.

Το βασικό παζάρι για τις συντάξεις αφορά το αν η περικοπή θα είναι σε δύο ή σε τρεις δόσεις. Η ελληνική πλευρά ζητεί η περικοπή να γίνει σε βάθος τριετίας, από το 2019 ή 2020, ενώ το ΔΝΤ δέχεται μόνο δύο φάσεις, το 2019 και το 2020. Η περικοπή θα είναι μεγάλη, πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά και οι απώλειες για τους χαμηλοσυνταξιούχους από κύριες και επικουρικές θα ξεπεράσει ακόμη και τα 600 ευρώ το χρόνο. Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου η απώλεια πραγματικού εισοδήματος θα είναι πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα