Στις ΥΚΩ, στα τιμολόγια, στη ΔΕΗ και στις διασυνδέσεις αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο υπουργός εκτίμησε ότι αυτή θα έχει κλείσει έως τον Δεκέμβριο.
Στα ενεργειακά, διευκρίνισε ότι "αυτό που συζητείται είναι η ρύθμιση των παλιών ΥΚΩ που χρωστάμε στη ΔΕΗ στα έτη πριν το 2015. Είναι 385 εκ. που θα αποπληρωθούν ως το 2023 γίνεται προσπάθεια να απορροφηθεί έτσι δεν θα επηρεάσουν τα τιμολόγια.
Καθώς άλλαζε η κατανάλωση είχαμε απότομη αύξηση των λογαριασμών καθώς άλλαζε η κλίμακα ανέβαινε και η ΟΙΚΟ. Από φέτος προσπαθούμε σε συνεργασία με τη ΡΑΕ να αλλάξουμε τον τρόπο τιμολόγησης ώστε να υπάρχει πιο γραμμική αύξηση", είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι το ρεύμα στην Ελλάδα δεν είναι πιο ακριβό απ’ ότι στην Ευρώπη καθώς είναι στο μέσο όρο και μιλώντας για τα μεγάλα έργα διασύνδεσης των νησιών ανέφερε ότι το πρώτο έργο που ολοκληρώνεται για τη διασύνδεση των νησιών είναι οι Κυκλάδες Α και μετά οι Β. Προχωράει η διασύνδεση Κρήτης και Πελοποννήσου ως το 2020 και 2023. Γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης της διασύνδεσης της Κρήτης, πρόσθεσε.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία. Στόχος επίσης είναι να διατηρήσει η ΔΕΗ ένα ισχυρό πλεονέκτημα όπως τα υδροηλεκτρικά σημείωσε.
Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει βραχυχρόνια προβλήματα άμεσης βιωσιμότητας, έχει τρία στρατηγικά προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό της, την εκκρεμότητα που έχει με την Ευρώπη για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί, και το πώς θα επιβιώσει η εταιρεία. «Βούληση της κυβέρνησης είναι η ΛΑΡΚΟ να μείνει ζωντανή, βιώσιμη. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα» είπε. Έχουμε δεσμευτεί, πρόσθεσε ο υπουργός, μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε λύσει και τα τρία στρατηγικά προβλήματα.
Τέλος έθεσε ως προτεραιότητά της κυβέρνησης την επένδυση στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει».
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΝ
«Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, και την εκπομπή «Σήμερα». Ακόμη, υπογράμμισε ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων της Δ.Ε.Η στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της, είναι αδιαπραγμάτευτη και επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης η επένδυση στο Ελληνικό να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.
Πιο συγκεκριμένα, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα εξής θέματα:
Για τη ΔΕΗ
Οι χρεώσεις ΥΚΩ των ετών πριν το 2015, θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2022, με τρόπο ώστε αυτό να μην οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων. Όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των ΥΚΩ, προσπαθούμε από κοινού με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να βρούμε ένα τρόπο ώστε αυτός να γίνει πιο γραμμικός, πιο ομαλός. Έτσι θα μειωθούν οι χρεώσεις για τις κατηγορίες που βρίσκονταν κοντά στο όριο κατανάλωσης.
Για τις διασυνδέσεις
Υπάρχουν τρία σχέδια διασύνδεσης. Το πρώτο αφορά τις δύο διασυνδέσεις των Κυκλάδων, την πρώτη που ολοκληρώνεται σύντομα και τη δεύτερη που ακολουθεί χρονικά. Το δεύτερο, αφορά την διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου που προχωράει ικανοποιητικά με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2020 και το τρίτο τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2023. Γίνεται προσπάθεια επίσπευσης της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με την κινητοποίηση κάθε μορφής επενδυτικών κεφαλαίων.
Για την αποεπένδυση της Δ.Ε.Η. και το θέμα των εργαζομένων
Το θέμα της απασχόλησης είναι πολύ κρίσιμο ειδικά σε κάποια ορυχεία, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αμυνταίου που απασχολεί 600 άτομα. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε κάποια συμφωνία που να μη διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας. Βασική μας μέριμνα είναι η παραχώρηση του λιγνιτικού δυναμικού της Δ.Ε.Η. να φέρει επενδύσεις που θα διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας. Τα υδροηλεκτρικά τα έχουμε εξαιρέσει διότι δεν συνδέονται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επιπλέον αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της Δ.Ε.Η. Της δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημά, γιατί η Δ.Ε.Η. φέρει το βάρος της στήριξης της βιομηχανίας.
Για το Ελληνικό
Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την πραγματοποίηση της επένδυσης και κινούμαστε ώστε να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι μια σύνθετη επένδυση που είχε διάφορες εκκρεμότητες, όπως είναι τα δασικά και τα αρχαιολογικά ζητήματα, αλλά νομίζω ότι όλα έχουν μπει σε ένα δρόμο και είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσει ο φάκελος της αδειοδότησης. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μπλοκαριστεί. Για πρώτη φορά έχουμε συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο και έχουμε τηρήσει τα χρονικά περιθώρια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καλό στάδιο, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το 2018 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Για τους πλειστηριασμούς
Όπως ξέρετε η δημιουργία της πλατφόρμας των πλειστηριασμών ήταν μέρος της συμφωνίας. Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια πέτυχε ισχυρή προστασία για την πρώτη κατοικία, καθώς τα δύο τρίτα των περιστατικών προστατεύονται πλήρως μέχρι το τέλος του 2017. Στη συνέχεια, θα υπάρξει νέα ρύθμιση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, πρώτα με τους επαγγελματικούς χώρους.
Για την τρίτη αξιολόγηση
Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν πιο διαδικαστικό χαρακτήρα σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, που είχε τα μεγάλα θέματα, οπωσδήποτε έχει κάποια αγκάθια και ελπίζουμε να τελειώσουμε γρήγορα ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2018.
Για τη Λαρκο
Η Λαρκο έχει τρία μεγάλα στρατηγικά θέματα τα οποία πρέπει να λύσουμε. Το πρώτο αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς που είναι ένα σύνθετο ζήτημα και εμποδίζει το δανεισμό της εταιρείας. Το δεύτερο αφορά το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θέλουμε να επιλύσουμε γρήγορα ώστε να μπορεί να απορροφήσει Ευρωπαϊκά κονδύλια. Το τρίτο είναι το στρατηγικό πρόβλημα της Λαρκο, που αφορά τη βιωσιμότητά της. Η Λαρκο έχει ήδη συντάξει ένα business plan και τώρα προχωράει σε ένα αναθεωρημένο business plan. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι η Λαρκο να μείνει σε λειτουργία και οι εργαζόμενοι μαζί με τη Λαρκο. Είναι ένα δύσκολο θέμα όπου για πρώτη φορά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε δεσμευτεί να λύσουμε τα θέματα στο σύνολό τους, μέχρι το τέλος του χρόνου. energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου