Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες: τα 9 κράτη που αφαιρέθηκαν από τη λίστα

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μικρότερη κατά εννέα χώρες έγινε η λίστα των μη συνεργάσιμων φορολογικά κρατών που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για τη λίστα των κρατών που, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δεν συνεργάζονται με άλλες χώρες προκειμένου να παράσχουν πληροφορίες που βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, οι επαγγελματικές δαπάνες προς επιχειρήσεις και νομικές οντότητες που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων, εκτός και αν η ελληνική επιχείρηση αποδείξει ότι πρόκειται για πραγματική και συνήθη συναλλαγή.

Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει ότι "οι δαπάνες που καταβάλλονται σε φορολογικό κάτοικο κράτους το οποίο, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 65, χαρακτηρίζεται ως κράτος μη συνεργάσιμο ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς δεν εκπίπτουν κατ' αρχήν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή".

Η λίστα των μη συνεργάσιμων χωρών για το φορολογικό έτος 2017 έχει ως εξής:


Μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες: τα 9 κράτη που αφαιρέθηκαν από τη λίστα

Από την λίστα αφαιρέθηκαν εννέα χώρες που υπήρχαν στη λίστα του φορολογικού έτους 2016 και πρόκειται για: Ουρουγουάη, Σαμόα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Νιούε, Ναούρου, Λιχτενστάιν, Μπαρμπάντος και Ανδόρα.

Οι χώρες αυτές συνεργάζονται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την παροχή πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα