Της Νένα Μαλλιάρα
Με μεγάλη ανταπόκριση ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, αντανακλώντας τις αλλαγές που έρχονται ραγδαία στην απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση και του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Eurobank, με ανάλογα προγράμματα αναμένεται να ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ήδη η Εθνική έχει υποβάλει στο ΤΧΣ πρόγραμμα προς έγκριση, το οποίο μόλις λάβει το "πράσινο" φως θα ενεργοποιηθεί με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση 400 υπαλλήλων.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς είχε διάρκεια από τις 2 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν τις επιλογές που πρόσφερε η Τράπεζα για οικειοθελή αποχώρηση, καθώς οι όροι ήταν πολύ ελκυστικοί. Το πρόγραμμα πρόσφερε μέγιστη αποζημίωση 61 μισθούς για τους εργαζόμενους άνω των 57 ετών, με πλαφόν αποζημίωσης τις 180.000 ευρώ, αλλά και μπόνους αποχώρησης για τους υπαλλήλους της περιφέρειας (εκτός Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε επιπλέον κίνητρα αποχώρησης, ειδικά σε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση την πρώτη εβδομάδα που "έτρεχε" το πρόγραμμα. Έτσι, όσοι πάτησαν το κουμπί εξόδου μέχρι την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, είχαν μπόνους 5% αύξηση στο ποσό της αποζημίωσής τους, ενώ η Τράπεζα τούς πλήρωσε μέρος του φόρου επί της αποζημίωσης, τον οποίο οι εργαζόμενοι θα καλούνταν να καταβάλουν.
Η ελκυστικότητα των όρων της συγκεκριμένης εθελουσίας εξόδου ήταν τόσο μεγάλη που ειδικά στην επαρχία, όπου η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να κλείσει καταστήματα, η αποδοχή είναι συντριπτική (δεδομένου και του επιπλέον μπόνους αποχώρησης για τους υπαλλήλους της περιφέρειας). Μάλιστα, ήδη από την πρώτη εβδομάδα που "έτρεχε" το πρόγραμμα, υπήρξε περίπτωση καταστήματος εντός Αττικής, όπου από τους 10 εργαζόμενους οι 9 έσπευσαν να το αποδεχτούν!
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς έδινε στους εργαζόμενους της Τράπεζας και των θυγατρικών εταιριών εσωτερικού τις ακόλουθες επιλογές:
1. Να αποχωρήσουν άμεσα και να λάβουν εφάπαξ αποζημίωση. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε από το εύρος ηλικίας και υπηρεσίας καθώς και τον τόπο εργασίας. Επιπλέον, για όσους βρίσκονταν κοντά στη συνταξιοδότηση προβλεπόταν η πληρωμή των πλασματικών ετών.
2. Για τις μητέρες που βρίσκονταν σε άδεια τοκετού ή λοχείας ή σε χρήση σωρευτικής άδειας, δινόταν δυνατότητα να λάβουν μακροχρόνια άδεια πέντε ετών, με λύση της εργασιακής σχέσης στη λήξη της άδειας. Κατά τη διάρκεια της άδειας θα συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η εργαζόμενη θα απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην Τράπεζα/Εταιρία.
3. Να λάβουν άμεσα ένα ποσό ως εφάπαξ αποζημίωση και παράλληλα μακροχρόνια άδεια πέντε ετών, με λύση της εργασιακής σχέσης στη λήξη της άδειας. Κατά τη διάρκεια της άδειας θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην Τράπεζα/Εταιρία.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ιδιωτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για πέντε έτη και παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων υποστήριξης και ενίσχυσης των εργαζομένων για εναλλακτικές επαγγελματικής συνέχειας.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου