Γιώργος Φιντικάκης
Σαν αγορά υψηλού ρίσκου, που μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες, αλλά συνεπάγεται και κινδύνους, χαρακτηρίζει το χώρο της ενέργειας το υπερ Ταμείο στο στρατηγικό σχέδιο που έχει παραδώσει στα ΕΛΤΑ, τα οποία πλέον και ελέγχει.
Στο σκέλος που αφορά τις προτάσεις του Ταμείου προς τη διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου αυτή να περάσει σε φάση αναδιάταξης, υπάρχει ειδική αναφορά για τη δραστηριοποίηση των ταχυδρομείων στην αγορά ηλεκτρισμού.
Εκεί λοιπόν το Ταμείο συστήνει στη διοίκηση αφενός να παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές εξελίξεις, αφετέρου όμως τις επισημαίνει ότι πρόκειται για αγορά υψηλού ρίσκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στη βάση δηλαδή ότι ναι μεν πρόκειται για μια αγορά η οποία προσφέρει ευκαιρίες λόγω της απελευθέρωσης, των σχετικά χαμηλών ακόμη τιμών στη χονδρεμπορική, και των δημοπρασιών ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, αλλά από την άλλη, ενέχει και κινδύνους λόγω διακύμανσης των τιμών και δυσκολιών στην εισπραξιμότητα.
Το μήνυμα είναι προφανές. Σε μια στιγμή που τα ΕΛΤΑ βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, και χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για να διασωθούν, η διατύπωση του Ταμείου ότι η αγορά ενέργειας συνεπάγεται ευκαιρίες αλλά είναι "υψηλού ρίσκου" δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Η επιχείρηση δεν έχει την πολυτέλεια για απρόσεκτες κινήσεις, πολλω δε μάλλον όταν το σχέδιο που συνέταξε το Ταμείο κάνει λόγο για υψηλά σταθερά κόστη, χαμηλούς δείκτες ρευστότητας, πάγια που έχουν ξεπεράσει τον κύκλο ζωής τους, και αδυναμία χρηματοδότησης νέων επενδύσεων.
Οι παραινέσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου τα ΕΛΤΑ (κατά 90% στο Δημόσιο και 10% στην Eurobank), εμφανίζονται έτοιμα να κάνουν το μεγάλο άνοιγμα στην λιανική αγορά του ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης, η στρατηγική του 2018 προβλέπει την προσέλκυση πελατών με στοχευμένες ενέργειες αξιοποίησης του εκτενούς της δικτύου και έμφαση στο μάρκετινγκ.
Σε αυτή την κατεύθυνση ακούγεται ότι φέτος τα ΕΛΤΑ προτίθενται να βγουν δυναμικά στην αγορά, πουλώντας ποσότητα 72,5 χιλ. MWh, η οποία μπορεί να τους αποφέρει έσοδα, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Εκτίμηση που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στη δυνατότητα εξυπηρέτησης σε ηλεκτρισμό, όχι μόνο των καταστημάτων τους πανελλαδικά, αλλά επίσης των εργαζομένων και συνεργατών τους.
Σήμερα τα ΕΛΤΑ απασχολούν 6.418 άτομα, διαθέτουν 690 καταστήματα, 694 πρακτορεία, 81 μονάδες διανομής και 10 κέντρα διαλογής σε όλη την Ελλαδα. Από 521,1 εκατ. ευρώ τζίρο το 2010, αυτός μειώθηκε πέρυσι στα 311,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 40%. Και από κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ (2010), πέρυσι τα ΕΛΤΑ "έγραψαν" μόλις 400.000, εμφανίζοντας αρνητικό περιθώριο κέρδους (-4%).
Είναι προφανές επομένως ότι πρέπει επειγόντως η εταιρεία να αντλήσει έσοδα από εναλλακτικές πηγές, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προτροπή του Ταμείου να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά με προσοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου