Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Τα "μηνύματα" από την αναβάθμιση της Moody's

Του Γ. Αγγέλη 


Αναμφίβολα η απόφαση της Moody's να ανακοινώσει αργά χθες την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους κατά δύο βαθμίδες (ένα περίπου μήνα πριν από την προγραμματισμένη ανακοίνωση) και να του αποδώσει ένα επίπεδο αξιοπιστίας υψηλότερο από εκείνο του 2014, ξάφνιασε τις αγορές. 

Το επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας από το Caa2 πέρασε κατ' ευθείαν στο Β3, που αντιστοιχεί στην πιστοληπτική διαβάθμιση του χρέους πριν από το 2011. 


Το εξ ίσου αναπάντεχο όμως έχει να κάνει με το περιεχόμενο του κειμένου που συνοδεύει την αναβάθμιση και το οποίο –σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη– "θα μπορούσε να συνοδεύει μία αναβάθμιση 3 ή και 4 βαθμίδων...”, λόγω του εξαιρετικά θετικού χαρακτήρα των παρατηρήσεων που κάνει για την πορεία της οικονομίας και ιδιαίτερα για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον. 

Η Έκθεση θεωρεί ως δεδομένη πλέον την "καθαρή έξοδο” στις αγορές, την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής  την οποία συναρτά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους (γαλλική πρόταση).

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση που αφορά στο πλέον ευάλωτο σημείο της αξιολόγησης, ήτοι τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος για το οποίο υποστηρίζεται ότι "η ταχύτερη από την προσδοκώμενη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση...".

Ο Οίκος εξηγεί την επιλογή του για την πρόωρη παρουσίαση της αξιολόγησης ως αποτέλεσμα της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά η "εξήγηση” αυτή δεν θεωρείται ιδιαίτερα επαρκής για να δικαιολογήσει τη χρονική επιλογή επίσπευσης της ανακοίνωσης, δεδομένου ότι ακόμα και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης – παρ' ό,τι δεν αμφισβητείται από κανένα – εκκρεμεί.


Παρ' όλα αυτά η Έκθεση εμφανίζει την συνήθως πολύ επιφυλακτική Moody's να θέλει να καλύψει χαμένο έδαφος όσον αφορά την αξιολόγηση των μεταβολών που έχουν συμβεί στην οικονομία έναντι και των άλλων οίκων αξιολόγησης. 

Η χθεσινή αναβάθμιση φέρνει την Moody's να δίνει συγκριτικά υψηλότερη αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα έναντι των άλλων δύο Οίκων, γεγονός που διαμορφώνει ένα περιβάλλον ισχυρών θετικών προσδοκιών για τις αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς ομολόγων στο περιβάλλον αυτό ευνοείται ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για νέες εκδόσεις χρέους βραχυμεσοπρόθεσμης διάρκειας και ειδικά εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας πριν επανέλθει στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις. 

Οι σχετικές εκτιμήσεις τοποθετούν τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων κινήσεων στο χρονικό περιβάλλον της εκταμίευσης της επόμενης δόσης σε μερικές εβδομάδες.      

Η έκθεση πάντως συμπυκνώνει σε τρία σημεία την "νέα” πρωτοφανώς θετική αξιολόγηση της Moody's για την κατάσταση της οικονομίας: 

* Στην ελληνική οικονομία έχουν επιτευχθεί σημαντικές δημοσιονομικές και θεσμικές βελτιώσεις στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν. Οι βελτιώσεις αυτές, με τη σειρά τους, θα συμβάλλουν στη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας καθώς και του τραπεζικού τομέα.

* Εκτιμά ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς νέα ατυχήματα και θα επιστρέψει στις αγορές με "καθαρή" έξοδο την οποία θα εγγυηθούν αφενός το ταμειακό απόθεμα των 18 – 20 δισ. ευρώ και αφετέρου η δέσμευση της Ευρωζώνης για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

* Έχει μειωθεί σημαντικά το ενδεχόμενο ενός νέου χρεοστασίου ή αναδιάρθρωσης χρέους με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της αβεβαιότητας. Ο Οίκος εκτιμά ότι συγκριτικά με το 2014 για την Ελλάδα ο κίνδυνος εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι πολύ χαμηλότερος...    Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα