Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Πολύ κοντά στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης βρίσκονται η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν έτοιμοι να υπογράψουν την ανανέωση της σύμβασης που ίσχυε μέχρι τώρα και όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες το θέμα θα λήξει.
Ο χρόνος πιέζει αφενός γιατί ολοκληρώνεται το τρίμηνο της μετενέργειας, αφετέρου επειδή η υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να προηγηθεί των διαδικασιών απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων που θα πουληθούν από τη ΔΕΗ.
Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή, όπως είχε διαβεβαιώσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 6 προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι δυο νέες εταιρείες, μία για τα εργοστάσια στη Μεγαλόπολη και μία για τη Μελίτη, θα μεταφερθούν σε αυτές όλα τα θεσπισμένα και κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που θα μετακινηθεί.
Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός, μετά τη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς στις επιτροπές της Βουλής, αποσαφηνίζεται ότι στα δικαιώματα που μεταφέρονται περιλαμβάνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Στελέχη της αντιπολίτευσης, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν να αμφισβητούν ότι ο νόμος διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε πρόσφατο άρθρο του στην «Εφ.Συν.» ο Πάρις Κουκουλόπουλος, πρώην στέλεχος της ΔΕΗ και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, κάνει λόγο για «γαλέρες του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων ισχύει μόνο για το μεσοδιάστημα μέχρι οι νέες εταιρείες να περιέλθουν στον νέο ιδιοκτήτη τους.
Υποστηρίζει ότι πρόκειται για «συνειδητή εξαπάτηση της Βουλής και των εργαζομένων από τον κ. Σταθάκη» και ότι ο νόμος για τη «Μικρή ΔΕΗ» κατοχύρωνε «πλήρως και με ρητές διατυπώσεις τα εργασιακά δικαιώματα».
«Λαθροχειρία»
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κάνουν λόγο για λαθροχειρία του πρώην βουλευτή, καθώς εσκεμμένα επιχειρεί να δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 6.
Συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος, μετά και την προσθήκη της τροπολογίας του υπουργού, ρητά διασφαλίζει ότι από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι δυο νέες εταιρείες θα μεταφερθούν σε αυτές όλα τα θεσπισμένα και κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Προφανώς οι τελευταίες έχουν τριετή διάρκεια, πολύ μεγαλύτερη του εξαμήνου, εντός του οποίου ο νόμος προβλέπει ότι θα μεταβιβαστούν οι μετοχές.
Η επόμενη παράγραφος έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα καθώς αναφέρει το αυτονόητο: ότι σε κάθε εταιρεία θα συνταχθεί νέος κανονισμός εργασίας, ο οποίος θα ρυθμίζει τα θέματα που η εργατική νομοθεσία απαιτεί.
Πηγή του υπουργείου διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ότι «αυτή η παράγραφος ούτε αντιδιαστέλλεται με την προηγούμενη, ούτε απομειώνει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε τίποτα από αυτά που προσπαθούν τεχνηέντως κακόβουλοι να κατασκευάσουν με λαθροχειρίες».
Τα αποτελέσματα δηλαδή της πρώτης παραγράφου εκτείνονται σε χρόνο που καταλαμβάνει και την επόμενη παράγραφο, για την ακρίβεια και μετά τα αποτελέσματα αυτής, δηλαδή και σε χρόνο μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στους επενδυτές.
Ρητή διασφάληση
«Σε κανένα σημείο του νόμου δεν αναφέρεται ή υπονοείται ή εξάγεται ότι οι συλλογικές συμβάσεις που διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα θα επαναδιαπραγματευτούν μετά τη μεταβίβαση των μετοχών των εταιρειών στους νέους μετόχους, τουναντίον ρητά ο νόμος διασφαλίζει τη μεταφορά των συλλογικών συμβάσεων στις νέες εταιρείες και την ισχύ τους και μετά τη μεταβίβαση των μετοχών των εταιρειών» επιμένουν στο ΥΠΕΝ.
Υπενθυμίζουν, τέλος, ότι για μεγαλύτερη σαφήνεια και διαύγεια προστέθηκε, επίσης με τροπολογία του υπουργού, ότι κάθε θέμα που δεν ρυθμίζεται με τον συγκεκριμένο νόμο, διέπεται από τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 178/2002 που διασφαλίζει τη θεσμική συνέχεια στα εργασιακά σε περιπτώσεις μεταβίβασης επιχείρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου