Θοδωρής Παναγούλης
Στη λύση του να καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στη ΔΕΗ τα χρωστούμενα που έχει αναγνωρίσει η ΡΑΕ για τις ΥΚΩ του 2011 (για την ακρίβεια της περιόδου πριν το 2012) καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η κυβέρνηση.
Ωστόσο, δεν θα καταβληθούν εντός του έτους, αλλά θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2020, μετά από συνεννόηση που φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με το υπουργείο οικονομικών.
Η καταβολή το 2020 (και όχι άμεσα) δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή τη ΔΕΗ από πλευράς ρευστότητας, ωστόσο της εξασφαλίζει έσοδα που θα λάβουν υπόψη οι ορκωτοί λογιστές για να θεωρήσουν ότι καλύπτεται το έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα έχει η επιχείρηση (πάνω από 800 εκατ. ευρώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης) στο επόμενο 12μηνο.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι υπολογισμοί της ΡΑΕ έδειξαν το ποσό που δικαιούται να πάρει η ΔΕΗ από τις «παλιές» ΥΚΩ να κυμαίνεται στα περίπου 160 με 200 εκ ευρώ και στη συνέχεια οριστικοποιήθηκαν στα 195 εκατ. ευρώ.
Από που προκύπτει η οφειλή
Το παλιό υπόλοιπο που διεκδικεί η ΔΕΗ «έρχεται» από το 2012. Τότε η κυβέρνηση Παπαδήμου έφερε το νόμο 4067 ο οποίος προσπάθησε να δώσει λύση στο θέμα των ΥΚΩ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις μέσω των οποίων προσδιορίζονταν μέχρι τότε οι συγκεκριμένες χρεώσεις, όπως και τα ανταλλάγματα.
Ο νόμος όριζε τότε ότι οι χρεώσεις που αφορούν στο διάστημα από το 2008 έως και το 2011 αφορούν ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο και στη συνέχεια είχε ανακτηθεί από την ΔΕΗ. Είναι δεδομένο όμως, πράγματι, ότι το ποσό εκείνο ήταν το άθροισμα τριών χρόνων και στερούσε ουσιαστικά από τη ΔΕΗ τις ΥΚΩ μιας χρονιάς (γι’αυτό έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως ΥΚΩ του 2011).
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ, δεδομένου ότι το θέμα είχε κλείσει νομοθετικά με απόλυτο τρόπο, ασχολήθηκε με την παλιά αυτή οφειλή μετά από επίμονα αιτήματα της ΔΕΗ, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ρευστότητα της εταιρείας αλλά και τις συνέπειες που έχει αυτό στην ενεργειακή αγορά, στην οποία η ΔΕΗ χρωστάει σημαντικά ποσά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ διεκδικούσε ένα ποσό της τάξης των 650 - 700 εκατ. ευρώ, εντούτοις το ποσό που τελικά υπολόγισε ως δίκαιο η ΡΑΕ είναι 195 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου