Στην πώληση ακόμη και του 51% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικής λογιστικής αξίας 3,5 δισ ευρώ, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr η κυβέρνηση, προκειμένου να σταθεί όρθια η ΔΕΗ, να εισρεύσουν κεφάλαια στα δίκτυα, και να πάψουν αυτά να αποτελούν μόνιμη αιτία μπλακ - αουτ.
Η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη. Να επιτευχθεί ένα ιδιαίτερο υψηλό τίμημα για την ΔΕΗ, από την παραχώρηση του μάνατζμεντ και την πώληση ενός πλειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής της, η οποία διαχειρίζεται το πανελλαδικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μήκους 238.000 χιλιομέτρων.
Επίσημα, τα πάντα θα πρέπει να έχουν κλειδώσει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως τότε θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, κατάργησης της έκπτωσης 10% για τους συνεπείς πελάτες, αυξήσεων στα τιμολόγια, εθελουσίας εξόδου, ώστε να δώσουν τα κατάλληλα εργαλεία στον ορκωτό ελεγκτή της ΔΕΗ, δηλαδή την Ernst & Young, προκειμένου στην έκθεση της 24ης Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το πρώτο 6μηνο, αυτός να στείλει το μήνυμα ότι η επιχείρηση δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Το κακοσυντηρημένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι φιλέτο. Εξασφαλίζει, ακόμη και στη σημερινή του κατάσταση (ελλείψεις σε ξύλινους στύλους, καλώδια, μετρητές, κλπ), σταθερή απόδοση 7% επί των κεφαλαίων, την οποία ελάχιστες επενδύσεις προσφέρουν διεθνώς. Και αυτό, καθώς όπως ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα, το έσοδο για τον ιδιοκτήτη του, είναι εγγυημένο, δεν εξαρτάται από χρηματιστηριακές αυξομειώσεις.
Η ταρίφα που πληρώνουν οι χρήστες του δικτύου στον ΔΕΔΔΗΕ, τόσο δηλαδή η ΔΕΗ, όσο και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της, προκειμένου να μεταφέρουν το ρεύμα στην πελατεία τους, καθορίζεται από την ΡΑΕ. Είναι δηλαδή κεντρικά ρυθμιζόμενη. Κίνδυνοι υπάρχουν μόνο σε περιόδους οικονομικής κρίσης, άρα μειωμένης ζήτησης για ρεύμα, οπότε πέφτουν αντίστοιχα και οι πωλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή των δικτύων υψηλής τάσης.
Είναι φιλέτο ο ΔΕΔΔΗΕ για έναν επιπλέον λόγο. Ο επενδυτής που θα εισέλθει σε αυτόν, θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, αφού θα αναπτύξει το project των συστημάτων τηλεμέτρησης και των έξυπνων μετρητών για 7,4 εκατομμύρια καταναλωτές. Το project είναι κατηγορίας 1,5 δισ. ευρώ. Το έργο αυτό, μαζί με μια ευρύτερη αναβάθμιση των δικτύων θα επιτρέψει περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, άρα θα φέρει κεφάλαια στην αγορά, επομένως πιο πολλά έσοδα στον ΔΕΔΔΗΕ, κ.ό.κ.
Με άλλα λόγια, η εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ είναι δουλειά για μεγάλους παίκτες με παχιά πορτοφόλια. Ανθρωποι με γνώση του αντικειμένου, θεωρούν ότι τέτοιοι όμιλοι, που θα δείξουν ενδιαφέρον για την αγορά του διαχειριστή του ελληνικού δικτύου διανομής, υπάρχουν, και μπορεί να είναι από την ιταλική Εnel, μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων διεθνώς λόγω των εξαγορών που έχει κάνει, έως την γαλλική EDF, την πορτογαλική EDP, κινεζικές εταιρείες, κλπ.
Το κακό για την ΔΕΗ είναι ότι η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να ξεκινήσει παρα σε... ένα χρόνο από σήμερα. Το περί ου ο λόγος δίκτυο ανήκει στην ΔΕΗ, όχι στον ΔΕΔΔΗΕ. Επί χρόνια αυτή αρνούνταν να του το μεταβιβάσει, υποκύπτοντας σε συνδικαλιστικές κυρίως πιέσεις, ουδέποτε έγινε ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, με αποτέλεσμα ο ΔΕΔΔΗΕ να περιορίζεται σε ρόλο απλού διαχειριστή, όπως και το όνομα του.
Συλλέγει δηλαδή τα έσοδα, κρατά ένα ποσό για τις δικές του επενδυτικές και άλλες ανάγκες, και καταβάλει κάθε χρόνο στη μητρική, ένα υψηλό ποσό, γύρω στα 350 εκατ. ευρώ. Χρειάζεται λοιπόν για να πουληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, πρώτα να αποσχιστούν τα πάγια από την ΔΕΗ, μετά να μεταβιβαστούν στον ΔΕΔΔΗΕ, διαδικασία που μαζί με όλη την λογιστική και νομική δουλειά που αυτό συνεπάγεται, όπως και την αποτίμηση, θα απαιτήσει γύρω στους 10 περίπου μήνες. Χρονικά η έναρξη του διαγωνισμού πώλησης τοποθετείται μετά τον Ιούνιο του 2020.
Πώληση ακόμη και 65% σε ΔΕΠΑ, κι άλλο ποσοστό του ΑΔΜΗΕ
Η επιθετική πολιτική στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, δεν σταματά στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Αποκρατικοποίηση θα δούμε και στον ΑΔΜΗΕ, στου οποίου το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν ήδη με 24% οι Κινέζοι της State Grid.
Το υπόλοιπο 25% ελέγχει το Δημόσιο μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, και το 51% η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Αμεσα και έμμεσα το Δημόσιο ελέγχει το 51,07% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, μέρους του οποίου η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει. Σημειωτέον ότι σε μια τέτοια διαδικασία, οι Κινέζοι θα έχουν δικαίωμα πρώτης προτίμησης, με βάση την συμφωνία μετόχων Δημοσίου- State Grid του 2017.
Τέλος, στην κατεύθυνση επιθετικής αποκρατικοποίησης προσανατολίζεται η κυβέρνηση και στη ΔΕΠΑ, με πώληση πλειοψηφικών πακέτων, τόσο στην εμπορία, όσο και στα δίκτυα. Εδώ εξετάζεται το προς πώληση ποσοστό να φτάσει ακόμη και το 65%. Ρυθμιστής θα είναι τα ΕΛΠΕ, που ελέγχουν το 35%, πολλώ δε μάλλον όταν έχουν εκφράσει από παλαιά το ενδιαφέρον τους για δυναμική είσοδο στην εμπορία του φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου