Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η ΔΕΠΑ κέρδισε στην αντιδικία με τη Botas στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο - Ισχυρή ενίσχυση στα ταμεία της εταιρείας

Θοδωρής Παναγούλης
Θετική απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICC) δημοσιεύτηκε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, όσον αφορά τη γνωστή αντιδικία της ΔΕΠΑ με την Τουρκική Botas για τον υπολογισμό των τιμών με τις οποίες αγοράζει Αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας η ελληνική εταιρεία.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η ΔΕΠΑ επιχειρώντας να ανατρέψει την αρνητική για την ίδια παλαιότερη απόφαση πράγμα το οποίο φαίνεται ότι πέτυχε. Η διαφορά αφορούσε τις τιμές τιμολόγησης του Αζέρικου αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από τη Botas από το 2011 και εντεύθεν.
Η θετική απόφαση, δεδομένου του μεγάλου διαστήματος το οποίο αφορά, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολύ μεγάλο ποσό στα ταμεία της ΔΕΠΑ αναδρομικά (μπορεί να πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ), αλλά και θα εξασφαλίσει χαμηλότερη τιμή προμήθειας αερίου από δω και στο εξής, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για την τιμή πώλησης του αερίου από τη ΔΕΠΑ προς τους πελάτες της.

Η δικαστική διελκυστίνδα ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη BOTAS κρατάει από το 2008 με διάφορες ενδιάμεσες φάσεις και αποφάσεις. Η τωρινή υπόθεση ξεκίνησε όταν τον Αύγουστο του 2016, η ΔΕΠΑ υπέβαλε στη Botas αίτημα αναθεώρησης για μείωση της τιμής προμήθειας του αερίου.
Οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν και τον Ιούνιο του 2017 η ΔΕΠΑ προσέφυγε στη Διεθνή Διαιτησία για την επίλυση της διένεξης των δύο εταιριών, όσον αφορά στο αίτημά της για μείωση της τιμής του αερίου. Όπως προαναφέρθηκε η προσφυγή αυτή "βγήκε" στη ΔΕΠΑ καθώς η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου την δικαιώνει.

Ανακοίνωση της ΔΕΠΑ (upd: 16/01/20, 09:40)

Με χθεσινή του απόφαση το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο δικαίωσε τη ΔΕΠΑ στη διαιτησία με την τουρκική BOTAS, επιβάλλοντας αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί το τελευταίο στάδιο στη δεκαετή εμπορική διένεξη μεταξύ ΔΕΠΑ και BOTAS για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής, ενώ οι συνέπειές της αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα