Γιώργος Φιντικάκης
Συνωστισμό προμηθευτών για να καλύψουν τις ανάγκες της σε υγροποιημένο αέριο, αναμένει σήμερα η ΔΕΗ, οπότε και εκπνέει η προθεσμία του διαγωνισμού για τρία φορτία LNG, με παράδοση το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου.
Στο διαγωνισμό που αφορά συνολικά 2,66 εκατομμύρια μεγαβατώρες έχουν ενημερώσει σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” τις υπηρεσίες της ΔΕΗ ότι θα προσέλθουν περίπου 9-10 προμηθευτές, μεταξύ των οποίων όλοι οι μεγάλοι ξένοι και έλληνες παίκτες στο LNG.
Εκτός από τις ισχυρές ελληνικές εταιρείες του χώρου, με βάση το ενδιαφέρον που έχει μέχρι τώρα εκδηλωθεί, υποψήφιοι να προσέλθουν στο διαγωνισμό είναι μεταξύ άλλων ονόματα όπως η Rosneft, η Eni Trading, η Gunvor, η Glencoe, η Shell, η Cheniere και η Tellurian.
Προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν η υπογραφή από τους ενδιαφερόμενους του λεγόμενου Master Sale Agreement (MSA), με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ότι δεσμεύονται από τις προσφορές τους, τις οποίες και δεν μπορούν στη συνέχεια να τροποποιήσουν.
Στο διαδικαστικό σκέλος, οι προσφορές κατατίθενται και ανοίγουν σήμερα και εν συνεχεία οι πέντε εταιρείες με τις πιο ανταγωνιστικές προτάσεις καλούνται την επομένη ημέρα να τις βελτιώσουν και να τις οριστικοποιήσουν (best and final offers).
Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ αφορά στην προμήθεια τριών φορτίων LNG, με παράδοση:
Στις 24 Μαρτίου το πρώτο, 900.000 MWh (140 km3)
Στις 21 Απριλίου το δεύτερο, 815.000 MWh (120 km3)
Στις 20 Μαίου το τρίτο, 950.000 MWh (140 km3)
Στην πράξη ο σημερινός διαγωνισμός της ΔΕΗ για τα περίπου 2,7 MWh υγροποιημένου φυσικού αερίου επιβεβαιώνει την αλλαγή στρατηγικής της επιχείρησης, η οποία πλέον “σαρώνει” τις αγορές από την Ασία μέχρι το Κατάρ και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ρωσία, προκειμένου να βρει φθηνό LNG.
Η συνεχής βουτια της τιμής του υγροποιημένου αερίου που βρίσκεται σε χαμηλά έτους δημιουργεί μεγάλη εξοικονόμηση για μια εταιρεία σαν την ΔΕΗ, με ετήσια κατανάλωση 1,35 δισ κυβικά μέτρα. Εδώ και μήνες η τελευταία ψάχνει παντού ευκαιρίες, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές της παγκόσμιας αγοράς LNG, τόσο γιατί βλέπει να διανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για trading αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όσο και για να καλύψει τις ανάγκες των μονάδων της που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Στην λογική αυτή η ΔΕΗ έχει πάρει την απόφαση να συμμετάσχει στο εν εξελίξει market test της Gastrade για το πλωτό τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, επιχειρώντας να δεσμεύσει χωρητικότητα (capacity), ύψους 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο επί του συνόλου των 5,5 δισ κυβικών μέτρων.
Σαν στόχευση τα παραπάνω έχουν τόσο την τροφοδοσία των μονάδων της και την είσοδό της στην αγορά λιανικής, όσο και την πώληση φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική, όπως κάνουν οι άλλοι μεγάλοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η γειτονιά μας αναβαθμίζεται συνεχώς και η ΔΕΗ βλέπει να διανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για trading αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μετά και την επικείμενη εμπορική λειτουργία των αγωγών TAP και ΙGB.
Στα βήματα των άλλων μεγάλων παικτών, η επιχείρηση φιλοδοξεί να πάρει θέσεις στο νέο αναβαθμισμένο τοπίο, λόγω και των προοπτικών που προσφέρουν ο τερματικός της Αλεξανδρούπολης και η υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας, έργα που αμφότερα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020.
Σε επίπεδο πάντως προμήθειας αερίου από αγωγούς, το διαγωνισμό της ΔΕΗ που αφορούσε στην κάλυψη των αναγκών της για το 2020 (με option για το 2021) κέρδισαν στα τέλη της περυσινής χρονιάς, η ΔΕΠΑ και ο όμιλος Κοπελούζου. Η ΔΕΗ ζητούσε την προμήθεια 4,5 εκατ. μεγαβατώρες αερίου, και μειοδότες αναδείχθηκαν ο όμιλος Κοπελούζου, με δυνατότητα να φέρει 2,5 εκατ. μεγαβατώρες και η ΔΕΠΑ που «πήρε» τις υπόλοιπες 2 εκατ. μεγαβατώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου