Κωνσταντίνος Φιλίππου
Στη ΡΑΕ βρέθηκε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο οποίος κι επιδίωξε να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη διατήρησης της ρήτρας CO2 στους λογαρισμούς ρεύματος των πελατών της δημόσιας εταιρίας.
Σημειώνεται ότι η Αρχή έχει αναλάβει πρωτοβουλία μετά από πλειάδα καταγγελιών καταναλωτών για τη δυσκολία κατανόησης των ρητρών στα τιμολόγια να θέσει όρους διαφάνειας και ενιαίο τρόπο αποτύπωσης τους ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες να μπορούν να προβαίνουν σε ασφαλείς συγκρίσεις. Ένας από τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκε είναι κατά πόσο η ΔΕΗ μπορεί να διατηρεί της ρήτρας CO2.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης επικαλέστηκε για τη διατήρηση της ότι και οι δανείστριες τράπεζες έχουν θέσουν το θέμα της εφαρμογής της και σύμφωνα με πηγές, ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι σε διαφορετική περίπτωση τα τιμολόγια θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο.
Η ΡΑΕ επί της ουσίας συνεχίζει ακόμη τη διαβούλευση με την αγορά για τα θέματα των ρητρών και για το λόγο αυτό, όπως σημειώνουν πηγές της Αρχής, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ δεν αποκλείεται να διατηρήσει τη δυνατότητα εφαρμογής και ρήτρας CO2 και στην εποχή του target model, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα για διμερή συμβόλαια ανάμεσα σε παραγωγούς και προμηθευτές. Φυσικά θα συνεχίσει να υπάρχει και η πρόβλεψη για ρήτρα ΟΤΣ.
Πάντως, η Αρχή αποσαφηνίζει ότι σε κάθε περίπτωση η ρήτρα CO2 δεν θα είναι με τη σημερινή μορφή. Θα πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι ασάφειες, να είναι πιο σαφής, διαφανής και κατανοητή στον καταναλωτή. Για παράδειγμα σήμερα η ΔΕΗ, λένε στην ΡΑΕ, λαμβάνει υπόψη το μίγμα της παραγωγής για κάθε χρονική περίοδο (ποσοστό συμμετοχής λιγνίτη, φυσικού αερίου κλπ.). Αυτό, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα επιτρέπεται, θα πρέπει να υπάρχει ένα νούμερο συγκεκριμένο (π.χ. τιμή ανά τόνο του CO2) με βάση το οποίο θα βγαίνει η ρήτρα.
Πάντως, για τη ΡΑΕ το μεγάλο θέμα είναι με τους υπόλοιπους προμηθευτές που οι ρήτρες τους είναι περίπλοκες. Θα πρέπει να έχουν μόνον ρήτρα ΟΤΣ, οπότε να εξαρτάται η τελική χρέωση μόνον από την τιμή της ΟΤΣ. Όλα τα υπόλοιπα (προσαυξήσεις, extra χρεώσεις κ.λπ.) θα πρέπει να ενσωματωθούν μέσα στα τιμολόγια, συμπληρώνουν στελέχη της Αρχής.
Η ΡΑΕ, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, αναμένεται να λάβει αποφάσεις σε 15 μέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου