Η άνοιξη άρχισε και επίσημα σήμερα
Φέτος, η εαρινή ισημερία θα συμβεί το πρωϊ της Παρασκευής (στις 05:50 ώρα Ελλάδας).
Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου έως και 22 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το σημείο η παρέκκλιση του άξονα της γης είναι μηδενική προς τον ήλιο. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.
Κάθε χρόνο έχουμε 2 ισημερίες (ίση μέρα και νύχτα) τον Μάρτιο και το Σεπτέμβριο όταν ο Ήλιος λάμπει ακριβώς κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης.Σήμερα έχουμε την εαρινή ισημερία και ο ήλιος αρχίζει να «μεταναστεύει» αργά προς τα βόρεια, φέρνοντας σιγά-σιγά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.Έτσι , η μέρα σιγά σιγά μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει ώστε να φθάσει στις 21 Ιουνίου να έχουμε τη μέγιστη μέρα (περίπου 15 ώρες) και την ελάχιστη νύχτα (περίπου 9).
Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοιξη συνήθως αρχίζει στις 21 Μαρτίου, στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, στη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτό συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη, κυρίως στις αρχές και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Μία άλλη παρεξήγηση είναι ότι οι τέσσερις εποχές του έτους διαρκούν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή 90 μέρες η κάθε μία. Όμως η διάρκεια των εποχών επίσης ποικίλει και για το 2012, στο βόρειο ημισφαίριο, έχει ως εξής: Χειμώνας 88,99 μέρες, 'Ανοιξη 92,76 μέρες, Καλοκαίρι 93,65 μέρες και Φθινόπωρο 89,84 μέρες. Έτσι, φέτος οι θερμότερες μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι κατά 7,75 μέρες περισσότερες από τις πιο κρύες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται διαχρονικά περίπου κατά ένα λεπτό το χρόνο και του χειμώνα κατά μισό λεπτό αντίστοιχα. Το καλοκαίρι «κερδίζει» το λεπτό που χάνει η άνοιξη και το φθινόπωρο επωφελείται από το χαμένο μισό λεπτό του χειμώνα. Ο χειμώνας είναι η πιο σύντομη εποχή του έτους και, καθώς συνεχίζει να μειώνεται, αναμένεται να φθάσει στην ελάχιστη διάρκειά του (88,7 μέρες) περίπου το έτος 3500.
*Ο Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος ( Coordinated Universal Time, συντμ. UTC, προφέρεται γιου-τι-σι) αποτελεί το διεθνές «σημείο αναφοράς χρόνου». Σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος».
O UTC αναφέρεται συχνά και ως Zulu Time (ζούλου τάιμ) ή Παγκόσμιος Χρόνος. O UTC έχει αντικαταστήσει την Ώρα Γκρήνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT, ώρα του 1ου μεσημβρινού ή 0). Ωστόσο, ορισμένες φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος GMT (προφέρεται τζι-εμ-τι) στη θέση του UTC.
Ο ορισμός του UTC βασίζεται στα ατομικά ρολόγια, συγκεκριμένα στον χρόνο TAI (International Atomic Time). Ωστόσο, λόγω επιβράδυνσης της περιστροφής της γης γύρω από τον άξονά της, κατά καιρούς προστίθενται ακέραια δευτερόλεπτα στον UTC, έτσι ώστε η διαφορά στο δεκαδικό μέρος των UT1, UTC να μην υπερβαίνει τα 0.9 sec, επιπλέον δε, ο UTC να συμφωνεί με τη δυναμική της περιστροφής της γης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου