Θοδωρής Παναγούλης
Σαφή σημάδια οπισθοχώρησης, όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, δείχνουν τα στοιχεία για τη λιανική ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις υψηλές… πτήσεις που καταγράφονται στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, να παγιώνεται η εκτίμηση πως οδεύουμε σε μια χρονιά που αντί της διεύρυνσης, θα έχουμε εκ νέου συγκέντρωση της αγοράς προμήθειας.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο μέσος όρος αποχωρήσεων από τους ιδιώτες προμηθευτές είναι αυξημένος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά περίπου 40%, ενώ σε σχέση με το συνολικό μέσο όρο του 2020 είναι αυξημένος κατά 22%.
Το στοιχείο αυτό θα μπορούσε απλώς να δείχνει τη μεγαλύτερη κινητικότητα που υπάρχει πλέον στην προμήθεια ρεύματος, αφού είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν πολλές μετακινήσεις από έναν ιδιώτη προμηθευτή σε άλλο ιδιώτη προμηθευτή, φαινόμενο που θεωρείται θετικό για την ωρίμανση της αγοράς.
Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές εγκαταλείπουν τον πάροχό τους, όχι για έναν άλλο ιδιώτη πάροχο, αλλά για να επιστρέψουν στη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του του energypress, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι αποχωρήσεις πελατών από ιδιώτες προς τη ΔΕΗ είναι αυξημένος κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και κατά 41% σε σχέση με το μέσο όρο του 2020.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η τάση αυτή θα φανεί και στα μερίδια αγοράς (σε όγκους) που ανακοινώνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου, προς ώρας, παρατηρείται στασιμότητα, σε ότι τουλάχιστον αφορά τα ποσοστά της ΔΕΗ έναντι των εναλλακτικών προμηθευτών.
Η σαφής τάση «κλεισίματος» της αγοράς προμήθειας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ενεργοποίησαν τις ρήτρες που περιλαμβάνουν τα συμβόλαιά τους, προκειμένου να μην εκτοξευθούν οι ζημιές τους λόγω των υψηλών τιμών που αγοράζουν το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά. Οι αυξημένοι λογαριασμοί που είδαν οι καταναλωτές, δημιουργούν δυσαρέσκεια και αναζήτηση άλλης λύσης, ενώ επωάζεται και κλίμα δυσπιστίας έναντι των εναλλακτικών παρόχων.
Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ανταγωνισμού των ιδιωτών έναντι της ΔΕΗ έχουν περιοριστεί αφού δεν μπορούν εύκολα να υποσχεθούν ή να δώσουν ελκυστικά (έναντι του δεσπόζοντος παίκτη) τιμολόγια και προσφορές.
Το κλίμα αυτό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί. Μπορεί η αύξηση στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του target model, να οφειλόταν κατά κύριο λόγο στις υψηλές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης, ωστόσο τώρα πλέον και η DAM κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Πέρσι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) τον Απρίλιο έκλεισε στα 38,02 ενώ μέχρι σήμερα η DAM για τον Απρίλιο, ξεπερνάει τα 63 ευρώ (σίγουρα και λόγω της αύξησης των τιμών CO2, TTF, Brent). Συνολικά το 2021 τρέχει με μέση DAM 55,00 ευρώ/ΜWh έναντι 45 ευρώ/MWh για όλο το 2020 (22% αύξηση). Οι προβλέψεις δε του επόμενου 12μήνου -μόνο για την DAM- είναι κοντά στα 63 ευρώ/MWh.
Το κόστος του balancing εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλό – γύρω από τα 10 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο-, περισσότερο από διπλάσιο από τα προηγούμενα έτη.
Το συνολικό κόστος χονδρεμπορικής, συνεπώς, για το επόμενο δωδεκάμηνο προβλέπεται στα 89 ευρώ/MWh για τη χαμηλή τάση και 79-80 ευρώ/MWh για την Μέση Τάση.
Στη Μέση Τάση, ως γνωστόν, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές ανατιμήσεις από όλους τους προμηθευτές, της ΔΕΗ περιλαμβανομένης.
Στη χαμηλή τάση όμως, οι προσφερόμενες ονομαστικές τιμές λιανικής πώλησης των προμηθευτών είναι σημαντικά κατώτερες από το κόστος που προαναφέρθηκε. Συνεπώς προβλέπεται ότι οι ρήτρες θα ενεργοποιούνται για όλο το επόμενο διάστημα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα μεγενθύνει την ανασφάλεια και δυσπιστία των καταναλωτών, θα επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία των προμηθευτών και θα ενισχύει τη θέση της ΔΕΗ.
Μιας ΔΕΗ, ειρήσθω εν παρόδω, η οποία δεν κρύβει ότι προτίθεται να δώσει επιθετικά τη μάχη των μεριδίων, όπως άλλωστε καταδεικνύεται από τις δυναμικές εμπορικές κινήσεις που κάνει, την οργάνωση call center μεγάλου βεληνεκούς κ.λπ.
«Η ΔΕΗ, η οποία ποτέ δεν πέτυχε το στόχο στον οποίο είχε δεσμευθεί για μερίδιο μικρότερο του 50%, ούσα ακόμα ζημιογόνα σε καθαρούς όρους, κάνει σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές στους πελάτες της, και με τον τρόπο αυτό θέτει έναν πλασματικό τιμολογιακό πήχυ δυσχεραίνοντας την απελευθέρωση της αγοράς προμήθειας και κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικό το περιθώριο κέρδους των ιδιωτών», αναφέρει, μιλώντας στο energypress, γνωστός παράγοντας της ηλεκτρικής αγοράς.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ΡΑΕ έχει αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη, βάσει κώδικα, να συμμορφώνει τους προμηθευτές που πουλάνε κάτω του κόστους, αλλά και να προστατεύσει τους καταναλωτές από παραπλανητικές προσφορές. «Έχοντας και το εργαλείο σύγκρισης τιμών που της δίνει πρόσβαση στις τιμές όλων των παρόχων, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι κανένας προμηθευτής δεν θα πουλάει σε τιμές ζημιογόνες» καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου