Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Νέο ιστορικό ρεκόρ των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 – Στα 47,11 ευρώ ο τόνος η τιμή – Επιπλέον βάρος για τη ΔΕΗ, μεγαλύτερο πλεόνασμα για τον ΕΛΑΠΕ




Χρήστος Στεφάνου

https://energypress.gr

Νέα δεδομένα για την χονδρεμπορική αγορά αλλά και για τον ΕΛΑΠΕ δημιουργεί το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής. Χθες η τιμή στο χρηματιστήριο των ρύπων κατέγραψε νέο ρεκόρ στα 47,11 ευρώ ο τόνος, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς και οι προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη ή στην καλύτερη περίπτωση θεωρούν ότι οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν για το επόμενο διάστημα στα επίπεδα των 45 με 50 ευρώ ο τόνος. 

Το νέο ράλι έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη χρήση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αυξάνοντας το κόστος της λιγνιτικής μεγαβατώρας η οποία κατά μέσο όρο παράγει 1,5 τόνο CO2 και απαιτεί την αντίστοιχη αγορά δικαιωμάτων εκπομπής. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με την τιμή στα 47,11 ευρώ ο τόνος η λιγνιτική μεγαβατώρα εμφανίζει κόστος αγοράς CO2 πάνω από τα 70 ευρώ και άρα η χρήση των λιγνιτικών καθίσταται ακόμη πιο ακριβή για τη ΔΕΗ. 

Την ίδια στιγμή βεβαίως η αύξηση στις τιμές των ρύπων έρχεται να αυξήσει τα έσοδα και κατ᾽επέκταση το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι στον ειδικό λογαριασμό κατευθύνεται το 78% των εσόδων από τις δημοπρασίες των συνολικά 20.855.000 δικαιωμάτων που προβλέπεται να εκπλειστηριάσει εντός του 2021 ο ΔΑΠΕΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΑΠΕΕΠ έχει υπολογίσει το έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ με την τιμή των δικαιωμάτων στα 37,45 ευρώ ο τόνος, εκτιμώντας ότι το έσοδο για τον λογαριασμό θα είναι της τάξης των 609 εκατ. ευρώ. Ωστόσο με την τιμή στα 47 ευρώ το τόνος το συνολικό ποσό που θα κατευθυνθεί στον ΕΛΑΠΕ αυξάνεται σημαντικά και φτάνει τα 765 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας αντίστοιχα το πλεόνασμα του λογαριασμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα