Γιώργος Φιντικάκης
Σε ακριβώς δύο εβδομάδες από σήμερα θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ. Σε συνεννόηση με τον ελεγκτή της, η επιχείρηση φαίνεται να καταλήγει στην 20η Απριλίου, ως την ημέρα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του 2020, τα οποία και αναμένεται να επιβεβαιώσουν την θετική της τροχιά, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να μιλούν για EBITDA της τάξης των 900 εκατ ευρώ.
Κρίνοντας από την εκτόξευση στο εννεάμηνο κατά 618%, από τα 96,9 εκατ. πέρυσι, στα 696 εκατ ευρώ φέτος, η επιχείρηση φιλοδοξεί να δει τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά της κέρδη να διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα από εκείνα του 2019. Τότε, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA είχαν κλείσει στα 333,6 εκατ. ευρώ, τα δε, αποτελέσματα προ φόρων είχαν επιβαρυνθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής της παραγωγής.
Στο εννεάμηνο ωστόσο και με σύμμαχο την μεγάλη βουτιά στα καύσιμα, στην χονδρική τιμή, καθώς και τον συνεχή περιορισμό λειτουργίας των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων, η εταιρεία έκανε την μεγάλη στροφή, με τους αναλυτές να προβλέπουν λειτουργική κερδοφορία 850-900 εκατ. ευρώ για το περσινό έτος, δείχνοντας ότι ο στόχος για 1 δισ. EBITDA το 2024 μπορεί να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, ακόμη και το 2021.
Πλέον η κεφαλαιοποίηση της κινείται στα 2,11 δισ ευρώ, ο καθαρός της δανεισμός (δάνεια-ταμείο) ανέρχεται σε 3,54 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα και με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η ΔΕΗ να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών.
Στον αντίποδα η επιχείρηση πρέπει να προχωρήσει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, πράγμα για το οποίο χρειάζεται κεφάλαια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βλέπει η αγορά και τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με τα έσοδα για τη ΔΕΗ να μειώνουν τον δανεισμό της αλλά να συνδράμουν ταυτόχρονα στην ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος.
Σήμερα ανακοινώνεται η short list όσων περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 49% του διαχειριστή των δικτύων. Τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει αφορούν το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο διεθνώς, δηλαδή την Blackrock, καθώς και τα επίσης αμερικανικά funds KKR, Οak Hill Advisors και CVC Capital Partners, το οποίο και εξαγόρασε πρόσφατα την Εθνική Ασφαλιστική. Την 11άδα συμπληρώνουν ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαικά funds, το γαλλικό Ardian, τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, το ιταλικό infrastructure fund F2I, η καναδική επενδυτική British Columbia Investments (ΒCI), η κινεζική κοινοπραξία China South Power Grid - China Three Gorges, καθώς και η επίσης κινεζική Guangzhou Power.
Δεδομένου ότι στο μετοχικό κεφάλαιο των τελευταίων συμμετέχει το κινεζικό Δημόσιο, όπως συμβαίνει και με την State Grid που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ, θα προξενούσε μεγάλη έκπληξη αν τυχόν συμπεριληφθούν στην short list.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου