Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Νέα τρύπα στη ρευστότητα των προμηθευτών - Με ίδια κεφάλαια καλούνται να καλύψουν την επιδότηση ρεύματος – Άγνωστο πότε θα πληρωθούν από το Δημόσιο

 
Θοδωρής Παναγούλης

energypress.gr

Επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος της προμήθειας ρεύματος βλέπουν οι εταιρείες μετά τη χθεσινή επιστολή του κ. Σκρέκα με την οποία παρέχονται οδηγίες για το συνυπολογισμό της κυβερνητικής επιδότησης προς τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες προμήθειας καλούνται να παράσχουν την προβλεπόμενη έκπτωση για κάθε μήνα από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει τα αντίστοιχα χρήματα. Ανεπίσημες πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι θα καταβληθούν οπωσδήποτε εντός του 2021, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να βάλουν «το χέρι στην τσέπη» για να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιδότηση, μέχρι να εισπράξουν τα αντίστοιχα ποσά από το δημόσιο. Τα χρήματα, δε, που απαιτούνται είναι πάρα πολλά, ανάλογα βέβαια με το μερίδιο κάθε «παίκτη». Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για τους μικρότερους «παίκτες», θα απαιτηθούν ποσά πάνω από 10 εκατ. ευρώ για τον καθένα.

Αυτό, δε, τη στιγμή που είναι γνωστό πως οι εταιρείες προμήθειας έχουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας λόγω των πολύ υψηλών αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά. Συγκεκριμένα χρειάζονται πολύ μεγάλα ποσά για να αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν οι πελάτες τους μέχρι οι τελευταίοι να πληρώσουν τα ποσά της κατανάλωσης τους. Και αυτό το διάστημα είναι δίμηνο, με τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι.

Το πρόβλημα ρευστότητας είναι γνωστό, τόσο στην ηγεσία του ΥΠΕΝ όσο και στο ρυθμιστή, δεδομένου ότι, λόγω ακριβώς των ταμειακών δυσκολιών που έχουν οι προμηθευτές, οι περισσότεροι οφείλουν σημαντικά ποσά στους Διαχειριστές, από την είσπραξη (και καθυστέρηση καταβολής) των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Αυτό άλλωστε οδήγησε τη ΡΑΕ στη επιβολή προστίμων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ταμειακή ασφυξία που έχει προκληθεί στις εταιρείες προμήθειας δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγές του επιχειρηματικού χάρτη, καθώς η εξεύρεση «ζεστού χρήματος» είναι για κάποιες εταιρείες δύσκολη και δαπανηρή.

Ποιες είναι οι επιδοτήσεις

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ.Σκρέκας:

Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με την χοvδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται:

·         για το μήνα Σεπτέμβριο στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους δικαιούχους,

·         για το μήνα Οκτώβριο στο ποσό των εξήντα {60) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh), εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τους οποίους, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των ογδόντα {80) ευρώ {€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,

·         για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τους οποίους, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου της παρούσας, στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ {€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα