Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος περνά το ΕΤΜΕΑΡ - Πως θα λειτουργεί για τον ΕΛΑΠΕ το νέο έσοδο από τα πράσινα πιστοποιητικά

Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr/

Την ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι παύει να καθορίζεται ρυθμιστικά όπως σήμερα, αφού θα αποτελεί στο εξής τμήμα της εμπορικής πολιτικής των προμηθευτών, προωθεί το υπουργείο Ενέργειας. Το μέτρο που στόχο έχει τη μείωση της επιβάρυνσης από το ΕΤΜΕΑΡ, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, για την οποία υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο στο ΥΠΕΝ.

Σχέδιο, που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του υπουργείου, βασίζεται στα όσα ισχύουν σε πάμπολλες χώρες, από την Ολλανδία μέχρι τη Πολωνία και προβλέπει ότι ο ΕΛΑΠΕ αποκτά μια νέα πηγή εσόδων μέσω της δημοπρασίας πράσινων πιστοποιητικών, που θα εκδίδει ο ΔΑΠΕΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του Energypress, το παραπάνω σενάριο και οι ανάλογοι υπολογισμοί, μιλούν για έσοδα που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 600 εκατ ευρώ ετησίως.

Μέσω του μηχανισμού που θα στηθεί, οι προμηθευτές θα υποχρεούνται να αγοράζουν, κατ’ αναλογία των πωλήσεών τους, και σε μια ελάχιστη τιμή, ένα μίνιμουμ των πράσινων πιστοποιητικών, διασφαλίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Από τη πλευρά του ο ΔΑΠΕΕΠ δεν θα χρειάζεται στο εξής να εισπράττει έσοδα και από τους καταναλωτές, αφού μέσω του νέου μηχανισμού δημοπρασιών, θα εισπράττει έσοδα από τους παρόχους.

Μεγάλο μέρος των ποσών αυτών προφανώς και θα μετακυλίεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων τους. Ακριβώς όμως επειδή το ΕΤΜΕΑΡ θα αποτελεί πλέον μέρος της εμπορικής πολιτικής των εταιρειών, πιθανότατα κάποιες να επιλέξουν να απορροφήσουν τμήμα του. Ο σκοπός σε κάθε περίπτωση είναι διπλός. Αφενός να μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ, μια από τις μεγαλύτερες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος, αφού το σχέδιο προβλέπει ότι παύει να εξαρτάται από υπουργικές αποφάσεις, αφετέρου να μη θιγούν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, καθώς τμήμα του θα αντικατασταθεί από τις δημοπρασίες πράσινων πιστοποιητικών. Είναι ένα από τα «κλειδιά» για τη διευκόλυνση νέων έργων και την επίτευξη του στόχου το 70% της παραγωγής ηλεκτρισμού να προέρχεται το 2030 από ΑΠΕ.

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει  για λογαριασμό του ΥΠΕΝ η εταιρεία E3 Μodeling στηρίζεται στην ανάγκη που έχουν πλέον οι προμηθευτές, μέρος της ενέργειας που πωλούν να προέρχεται από ΑΠΕ, βελτιώνοντας έτσι το ενεργειακό τους αποτύπωμα και εμφανίζοντας πιο πράσινο μείγμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Πλατφόρμα «αλά eBay» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σε αυτή την λογική εντάσσεται και η εμπορική πλατφόρμα που ετοιμάζεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, προκειμένου να γίνονται οι δημοπρασίες πράσινων PPA’s. Μέσω αυτής, που θα αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ, όσες δεν εντάσσονται στις διαδικασίες ΔΑΠΕΕΠ, ένας παραγωγός θα μπορεί να βρει χρηματοδότες για τα αυριανά του αιολικά και φωτοβολταικά projects, ενώ το όφελος για τον αγοραστή θα είναι η λήψη ενός ανάλογου πράσινου πιστοποιητικού.

Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα ; Οπως το γνωστό eBay, λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες. Για παράδειγμα, έστω ένας επενδυτής ΑΠΕ που βγάζει σε δημοπρασία την ισχύ ενός νέου έργου που θέλει να χτίσει με αρχική τιμή 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε όποια τιμή κλείσει η συμφωνία, ο αγοραστής ή οι αγοραστές της δημοπρατούμενης ισχύος θα αποκτούν το πράσινο πιστοποιητικό που αναλογεί σε αυτήν. Και θα το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τη θέση τους έναντι των υποχρεώσεων που έχουν. Το ίδιο ισχύει εφόσον κάποιος μεγάλος αγοραστής ζητήσει μέσω της πλατφόρμας να αγοράσει ισχύ από έργα ΑΠΕ, προκειμένου να καλύψει τη θέση του, με τιμή εκκίνησης, για παράδειγμα, τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε όποια συμφωνία κλείσει το deal με τους πωλητές ισχύος ΑΠΕ, ο αγοραστής θα παίρνει το αναλογούν πράσινο πιστοποιητικό. Πως θα αποδεικνύεται ότι κατέχει πράγματι πράσινα πιστοποιητικά ; Μέσω της κατάθεσης σε ειδικό αποθετήριο που θα δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό και το οποίο θα τηρεί ο ΔΑΠΕΕΠ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα