Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΚΥΠΡΟΣ : Δίνουμε ρεύμα στους Τ/κ το βράδυ, το επιστρέφουν το πρωί


Η θέρμανση με ρέγουλο και δεν υπάρχει φόβος διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η ενέργεια που παράγεται καλύπτει τη ζήτηση στις ελεύθερες περιοχές, ενώ μπορεί να τροφοδοτηθούν και τα κατεχόμενα με μερικές δεκάδες μεγαβάτ, τα οποία μας επιστρέφουν.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκε αύξηση στη ζήτηση τόσο στις ελεύθερες όσον και στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά δεν έφτασε τα επίπεδα του καλοκαιρού. Την Τρίτη η ζήτηση στις ελεύθερες περιοχές κυμάνθηκε στα 955 μεγαβάτ ενώ χθες, λόγω και των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επεκράτησαν, η ζήτηση προς το βράδυ δεν αποκλειόταν να υπερβεί τα 1.000 μεγαβάτ. Η παραγωγή χθες βράδυ θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και 1.150 μεγαβάτ.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Ρογήρος Ταπάκης, γύρω στις 6.15 μ.μ της Τρίτης από τα 955 μεγαβάτ που παρήχθησαν, τα 110 MW προήλθαν από τα αιολικά πάρκα. Λόγω της αύξησης της ζήτησης, δόθηκαν οδηγίες από την Τρίτη για αύξηση της παραγωγής.

Χθες, κυρίως το βράδυ, από αιολικά πάρκα η παραγωγή αναμενόταν να κυμανθεί μεταξύ 60-65 μεγαβάτ.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, χθες γύρω στο μεσημέρι η παραγωγή κυμάνθηκε στα 158 μεγαβάτ, όταν το φορτίο έφτασε στα 820 μεγαβάτ. Συνολικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήχθησαν 250 μεγαβάτ.

Ο κ. Ταπάκης τόνισε πως το θέμα δεν είναι πόση ενέργεια μπορεί να παραχθεί, η οποία κρίνεται επαρκής, αλλά πόσο γρήγορα μπορεί να παραχθεί.

Όπως εξήγησε, χθες τέθηκε σε λειτουργία μία από τις αργές μονάδες και μπήκε στο πρόγραμμα για να καλύψει τη ζήτηση.

Σχετικά με το αίτημα παροχής ηλεκτρισμού από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Ταπάκης ανέφερε πως παρατηρείται ανεπάρκεια στην παραγωγή, όχι τόσο για λόγους ανεπάρκειας του συστήματος αλλά κυρίως λόγω ζημιάς που προκλήθηκε στις μονάδες. Αν μας ζητήσουν εγκαίρως να τους παραχωρήσουμε ηλεκτρική ενέργεια, μπορούμε να ανταποκριθούμε, είπε. Αν όμως, ζητήσουν ενέργεια «εδώ και τώρα» και την ώρα του αιτήματος αρχίσουν να λειτουργούν οι αργές μονάδες, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος ανταπόκρισης, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κ. Ταπάκης ανέφερε ότι η ηλεκτρική ενέργεια παραχωρείται στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όταν εκλήθη να απαντήσει για το «πώς ρυθμίζεται το ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει ενέργεια κυρίως τα βράδια που αυξάνεται η ζήτηση στην άλλη πλευρά, η οποία μας επιστρέφει την ενέργεια κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Ούτε πληρώνουμε, ούτε μας πληρώνουν, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Διαχειριστή.

Χθες, τουρκοκυπριακές εφημερίδες απέδωσαν τις διακοπές στην παροχή ρεύματος που παρατηρείται στα κατεχόμενα, στην απουσία επενδύσεων για αύξηση της δυναμικότητας καθώς και το πεπαλαιωμένο σύστημα παραγωγής.

Προηγουμένως η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ κ. Χριστίνα Παπαδοπούλου είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ, πως ουδεμία βλάβη ή υπερφόρτωση του δικτύου σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Καλύφθηκαν, είπε, όλες οι περιοχές της Κύπρου δίχως πρόβλημα. Συνέστησε πάντως προς όλους τους καταναλωτές να ακολουθούν τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας.


(του Βάσου Βασιλείου, Φιλελεύθερος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα