Γιώργος Φιντικάκης
«Δεν θα βγάλει καθόλου κέρδος φέτος ή θα έχει οριακά κέρδη», είπε για τη ΔΕΗ απαντώντας στον Αλ.Τσίπρα, καθώς όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μην πολλαπλασιαστούν τα βάρη για τους καταναλωτές. Πράγματι, τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης που ανακοινώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάζουν οριακή κερδοφορία, με ταυτόχρονα ισχυρά EBITDA, τα οποία θα επενδυθούν στο φουλ, αρχής γενομένης από τα 250 εκατ ευρώ στα πεπαλαιωμένα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.
Ακολουθώντας κατά γράμμα το business plan, για ένα-δύο χρόνια η επιχείρηση θα καταγράφει χαμηλά κέρδη και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, καταβάλλοντας μέρισμα από το 2024 και μετά, σχέδιο που εξυπηρετεί τόσο τους μετόχους της, όσο και τους πελάτες της.
Σε μια συγκυρία όπου η ενεργειακή κρίση σαρώνει τις ενεργειακές επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά, η ΔΕΗ κατάφερε να σταθεί όρθια χάρη στο συστηματικό χετζάρισμα, επιστρέφοντας τα οφέλη στους πελάτες της και κλείνοντας το 2021 με σχεδόν μηδενικά κέρδη.
Σε πλειάδα ευρωπαικών χωρών τα κέρδη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης επιστρέφουν άμεσα ή έμμεσα στους καταναλωτές. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, αυτό έγινε φορολογώντας μέρος των υπερβολικών εσόδων των πυρηνικών σταθμών και των μονάδων ΑΠΕ, ώστε να βρεθούν κονδύλια προς επιδότηση των τελικών καταναλωτών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως πρόσφατα η Κομισιόν ήταν αντίθετη στην εφαρμογή του μέτρου. Στο προσχέδιο ωστόσο της ανακοίνωσης της Επιτροπής που αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του μήνα και είχε διαρρεύσει στο EURACTIV, γίνεται λόγος για την «επαναχρησιμοποίηση των υψηλών εσόδων» τέτοιων μονάδων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς κάποια «κράτη-μέλη ίσως θελήσουν να ανακτήσουν μέρος αυτών των επιπλέον εσόδων μέσω συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων».
Στην πράξη η Επιτροπή κάνει στροφή 180 μοιρών. Στροφή που, σε συνδυασμό με τη ρυθμιστική παρέμβαση στις τιμές των τιμολογίων λιανικής, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στο προσχέδιο, φανερώνει πως οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει μία πιο ελαστική στάση. Είναι επειδή όπως εκτιμούν και οι ίδιες, η κρίση θα παραταθεί έως το 2023.
Οσο για τις τεχνολογίες που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες μπορεί να αποκομίζουν στη δεδομένη συγκυρία «ουρανοκατέβατα» κέρδη είναι οι ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά και οι ανθρακικές μονάδες.
Για τις ΑΠΕ εφαρμόζεται στην Ελλάδα μηχανισμός μέσω του οποίου επιστρέφονται τα σχετικά ποσά στον ΔΑΠΕΕΠ, υπέρ του ΕΛΑΠΕ. Παράλληλα, τα πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού (εν μέρει και χάρις σε αυτές τις επιστροφές) μεταβιβάζονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των καταναλωτών.
Οσο για τις μονάδες φυσικού αερίου, έχουν κέρδη, αλλά σίγουρα λιγότερα απ’ ότι άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η τιμή του καυσίμου είναι πολύ υψηλή και συνεπώς πολύ μεγάλο και το μεταβλητό τους κόστος. Για τα κέρδη, πάντως, των μονάδων αερίου δεν υπάρχει μέχρι τώρα ενημέρωση παρότι είναι πιθανό και αυτές να αξιοποιούν τα κέρδη στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής (προσφορές, συγκράτηση τιμολογίων κ.λπ.).
Σήμερα, λόγω των πολύ υψηλών τιμών στις οποίες καταλήγει καθημερινά, (άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο) η Οριακή Τιμή στην προημερήσια αγορά, όλοι οι ηλεκτροαραγωγη γράφουν «ουρανοκατέβατα κέρδη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου