Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης: «Βλέπουμε» παράταση λειτουργίας των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων - Ως το 2028 με λιγνίτη η Πτολεμαΐδα 5


energypress.gr

Την ανάγκη για προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης λόγω της ενεργειακής κρίσης χωρίς να αμφισβητείται ο φιλόδοξος στόχος της μείωσης των εκπομπών τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού 200 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.


Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με την αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη ως ένα προσωρινό μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για πιο πολύ και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης. Αυτό θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσωρινά λόγω της κρίσης, η ενέργεια από λιγνίτη είναι πιο φθηνή ωστόσο αυτό αποτελεί λύση ανάγκης τη δεδομένη στιγμή που έρχεται να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο. "Το πρόβλημα αυτό είναι κοινό για όλη την Ευρώπη και για αυτό όλες οι χώρες προχωρούν σε τροποποιήσεις για ενδιάμεσες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να για να προστατευτούν  από τα χειρότερα πιθανά σενάρια".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι καμιά παγκόσμια πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει με εθνικά μέσα και για αυτό η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ενιαία πολιτική της Ευρώπης, προτείνοντας την ενιαία προμήθεια αερίου αλλά και τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.

Για το εν λόγω έργο, σημείωσε πως "σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα. Το έργο που εγκαινιάζουμε συμβολίζει μια σημαντική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ και τις τοπικές αντιδράσεις ο πρωθυπουργός τόνισε πως "δεν πρέπει να μπούμε σε έναν ατελείωτο ανταγωνισμό ως προς τις χρήσεις γης. Ένα υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με την κτηνοτροφία χωρίς η μία χρήση να ανταγωνίζεται την άλλη.  Οι κάτοικοι της Δ. Μακεδονίας αντιμετωπίζουν καλόπιστα το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, έχουν όμως ακόμη δισταγμούς κι εύλογα ερωτήματα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα