Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Διπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ με στόχο τις 10 TWh - Διανοίγει νέα πεδία εξόρυξης λιγνίτη - Οι τρεις προϋποθέσεις

Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr

Κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα των λιγνιτικών της μονάδων, είναι μια από τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν το σχέδιο της ΔΕΗ για διπλασιασμό της παραγωγής του «εθνικού» μας καυσίμου προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα.

Οι άλλες δύο αφορούν τη κατάργηση της κοινοτικής υποχρέωσης από το 2019, να πουλάει στη forward αγορά το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της περασμένης χρονιάς, καθώς και η απαίτηση ποσού 150 εκατ. ευρώ εφόσον δεν αξιοποιηθεί τελικά το συσσωρευμένο καύσιμο.

Τρεις προϋποθέσεις που συνοδεύουν το σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Μαξίμου για μέγιστη αξιοποίηση του λιγνίτη ώστε να ανέβει κατακόρυφα η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και να περιοριστεί η χρήση του πανάκριβου φυσικού αερίου. Στην σύσκεψη συμφωνήθηκαν τα εξής:

Διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ για το επόμενο 12μηνο, προκειμένου να φτάσει τις 10 TWh έναντι 5 TWh σήμερα. Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα.

Επενδύσεις σε λιγνιτωρυχεία, ακόμη και σε αυτά της Αχλάδας και της Βεύης στην Φλώρινα. Η διάνοιξη νέων σημείων ξεκινά από το ορυχείο του Νότιου Πεδίου με την προκήρυξη 6 μεγάλων έργων για την μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη, ενώ πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών.

Αξία της παραγόμενης ποσότητας. Δεδομένου ότι έχει επιβληθεί πλαφόν ανά τεχνολογία, το οποίο στην περίπτωση του λιγνίτη έχει υπολογιστεί στα 208 ευρώ / MWh, προκύπτει μια αποζημίωση της τάξεως των 1 δισ ευρώ για τη ΔΕΗ. Εάν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός και η τιμή για την ποσότητα των 5 επιπλέον TWh διαμορφώνονταν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, τότε θα στοίχιζε, σε σημερινά κόστη, κοντά στα 1,8 δισ ευρώ (σήμερα η μεγαβατώρα πωλείται προς 341,17 ευρώ / MWh). 

Η μέγιστη αξιοποίηση του λιγνίτη συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και από σειρά προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων, η κατά προτεραιότητα είσοδο των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα. Οι λιγνιτικές μονάδες ως γνωστόν, δεν είναι το ίδιο ευέλικτες με εκείνες του φυσικού αερίου. Οταν για λόγους που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες, οι ΑΠΕ δεν παράγουν ενέργεια, τότε οι μονάδες αερίου, ακριβώς λόγω της μεγάλης τους ευελιξίας, προσφέρουν στο σύστημα την ευστάθεια που χρειάζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι λιγνιτικές μένουν εκτός. Η επιχείρηση έχει θέσει ως πρώτη προϋπόθεση, οι λιγνιτικές μονάδες να εισέρχονται στο σύστημα κατά προτεραιότητα.

Δεύτερη προϋπόθεση την οποία έχει βάλει η ΔΕΗ είναι η κατάργηση της υποχρέωσης που έχει εδώ και αρκετά έτη, προκειμένου να διαθέτει στην προθεσμιακή αγορά, το 50% της λιγνιτικής της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς. 

Και η τρίτη προυπόθεση συνδέεται με τις δαπάνες που θα κληθεί να καταβάλει για τις πολλές εργολαβίες εκσκαφών τις οποίες θα πρέπει να αναθέσει για να διπλασιάσει τη λιγνιτική της παραγωγή. Οι εργολάβοι ζητούν ως γνωστόν take or pay commitments.  Στο σενάριο όμως που τελειώσει ο πόλεμος, αποκλιμακωθει η ενεργειακή κρίση και υποχωρήσουν οι τιμές, ο συσσωρευμένος στις αυλές των μονάδων λιγνίτης δεν θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί. Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΔΕΗ απαιτεί ένα ποσό ως εγγύηση, της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Είναι οι τρεις όροι που έχει θέσει η ΔΕΗ, προκειμένου να εντατικοποιήσει τη παραγωγή στα ορυχεία έπειτα από δύο χρόνια αποεπένδυσης που είχε ακολουθήσει στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Από τη πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα παραπάνω, αφού με το συγκεκριμένο σχέδιο θα καταφέρει στην ουσία να υποκαταστήσει ποσότητες ακριβού αερίου με λιγνίτη και μάλιστα σε «κλειδωμένες» τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα