Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Επιστολή Κ. Ζούλα σε Μ. Αντωνιάδου ενόψει της απεργίας στα κρατικά ΜΜΕ

Ακολουθώντας την παρότρυνσή σας -στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με το ΔΣ της ΕΡΤ- να συμβάλω και προσωπικά, προκειμένου να βρεθεί λύση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση των Ενώσεων των Δημοσιογράφων με τα αρμόδια υπουργεία, ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες ενέργειες που έκανα και πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Πριν, ωστόσο, σας μιλήσω γι αυτές, κρίνω απαραίτητο να σας ενημερώσω για την αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην ΕΡΤ και την πλειονότητα των (μη δημοσιογραφικών) επιχειρησιακών της Σωματείων, καθώς αυτή αποτέλεσε και την αφορμή της άτυπης, εννοείται, εμπλοκής μου.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με τα μη δημοσιογραφικά Σωματεία της ΕΡΤ -η οποία σημειωτέον έχει εγκριθεί από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και απομένουν πλέον κάποιες λεπτομέρειες για να συνυπογραφεί – έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ άλλων οι ακόλουθες παροχές στους εργαζομένους.

Καταβολή πέντε Ευρώ (5€) ανά ημέρα εργασίας με φυσική παρουσία στον τόπο εκτέλεσης αυτής, για τους εργαζόμενους σε κυλιόμενο ωράριο εργασίας (βάρδιες).

Καταβολή δωροεπιταγής, συνολικού ύψους 300 ευρώ κατ’ έτος, σε δύο δόσεις των 150 ευρώ στις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για τα λεγόμενα «τροφεία» στα οποία υπάγονται οι δύο αυτές παροχές, θα ήθελα να σας εξηγήσω με απλά λόγια την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς εκτιμώ ότι λίγοι την γνωρίζουν, εξ ου και επιχειρείται μια απαξίωσή τους, η οποία κατά την γνώμη μου είναι λάθος.

Αμέσως μόλις υπογραφεί με τα επιχειρησιακά Σωματεία της ΕΡΤ η εν λόγω συμφωνία, η ΕΡΤ θα εκδώσει μια ονομαστική κάρτα για κάθε εργαζόμενο στην οποία στο τέλος κάθε μήνα θα πιστώνεται το συνολικό μηνιαίο ποσό των τροφείων (πχ. για 20 ημέρες εργασίας 100 ευρώ), ενώ δύο φορές το χρόνο (Χριστούγεννα και Πάσχα) στην ίδια κάρτα θα πιστώνεται και το επιπλέον ποσό των 300 ευρώ.

Με άλλα λόγια όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα ωφεληθούν κατ’ έτος με ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 1500 ευρώ, το οποίο υπογραμμίζω ότι θα είναι αφορολόγητο, καθώς δεν θα λογιστεί ως μισθολογική αύξηση.

Η μόνη διαφορά με μια μισθολογική αύξηση, είναι ότι το συγκεκριμένο ποσό οι εργαζόμενοι θα μπορούν να το δαπανήσουν σε ότι αποκαλείται «τροφεία». Δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καφέ, αλυσίδες τροφίμων κλπ. Επί της ουσίας δηλαδή θα είναι μια προπληρωμένη προσωπική κάρτα (και όχι κουπόνια όπως εσφαλμένα γράφεται) την οποία ο καθένας θα μπορεί να την χρησιμοποιεί όταν και όπως το επιθυμεί.

Δεν σας περιέγραψα τυχαία την εν λόγω διαδικασία. Διάβασα κι εγώ, όπως και εσείς προφανώς, τις απαξιωτικές αναφορές περί των τροφείων (πχ. ότι είναι ένας καφές την ημέρα). Πιστέψτε με ωστόσο και επειδή η Διοίκηση της ΕΡΤ σε συνεργασία με την κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να αποκαταστήσει τις διαχρονικές μισθολογικές αδικίες στην ΕΡΤ έναντι των αντίστοιχων μισθών της αγοράς, ένα καθαρό ποσό της τάξεως των 1.500 το χρόνο, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο για τα σημερινά μισθολογικά δεδομένα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Κατ’ ουσίαν αποτελεί έναν 13ο μισθό και μάλιστα -το ξανατονίζω- αφορολόγητο.

Μεσοσταθμικά έχει υπολογιστεί ότι είναι μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 7-8%, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν απέχει πολύ από την μισθολογική αύξηση της τάξεως του 10% που γνωρίζω ότι είναι το κεντρικό αίτημα της ΕΣΗΕΑ.

Προφανώς και η παροχή των τροφείων δεν θα πρέπει να αναιρέσει το πάγιο και δίκαιο αίτημα της ΕΣΗΕΑ για μισθολογικές αυξήσεις. Αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη θα ήταν λάθος η ΕΣΗΕΑ να επιμείνει -σε αυτήν την συγκυρία- μόνο στις δεύτερες, χωρίς να συνυπολογίζει την ουσιαστική αξία της πρώτης. Πολύ περισσότερο όταν μια μεσοσταθμική μισθολογική αύξηση της τάξεως του 10% θα ανέβαζε σήμερα πολλούς δημοσιογράφους σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα, με συνέπεια η καθαρή αύξηση στους μισθούς τους να απολήξει τελικά πολύ μικρότερη του 10%, λόγω αυξημένης συνολικής φορολόγησης.

Όπως σας έγραψα εξ αρχής προέβην σε κάποιες ενέργειες θέλοντας να συμβάλω σε μια λύση. Έχω ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεοδ. Σκυλακάκη, όσο και με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ΕΡΤ υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Γιάννη Οικονόμου. Και οι δύο με διαβεβαίωσαν προφορικά ότι δεν έχουν την παραμικρή αντίρρηση οι δύο προαναφερθείσες παροχές που έχουν συμφωνηθεί με τα (μη δημοσιογραφικά) επιχειρησιακά σωματεία της ΕΡΤ, να δοθούν και στο σύνολο των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ αν αυτό αποτελέσει κεντρικό αίτημα της ΕΣΗΕΑ. Ο  κ. Οικονόμου μάλιστα με διαβεβαίωσε επιπλέον ότι θεωρεί αυτονόητη -και για λόγους ισονομίας- η εν λόγω παροχή να δοθεί σε όλους τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, και να προστεθεί έτσι σε κάποια από τα οικονομικά σας αιτήματα που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά.

Κα Αντωνιάδου

Όπως σας τόνισα και προφορικά στην πρόσφατη συνάντησή μας, ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να εμπλακώ ενεργότερα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της ΕΣΗΕΑ με τα αρμόδια υπουργεία. Ως εκ τούτου θα σας παρακαλούσα να εκλάβετε τη συγκεκριμένη μου επιστολή ως μια ειλικρινή προσπάθειά μου να βρεθεί μια λύση -μετά και την δική σας παρότρυνση να συμβάλω προσωπικά σε αυτήν την κατεύθυνση- ενόψει και της νέας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχετε εξαγγείλει για την προσεχή Δευτέρα.

Κωνσταντίνος Ζούλας

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα