Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Κύπρος 48 χρόνια, σαν σήμερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 20 Ιουλίου 2022 συμπληρώνονται 48 χρόνια από την Τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, γνωστή και ως επιχείρηση Αττίλας και  Αττίλας ΙΙ, η οποία προκάλεσε τον βίαιο εκτοπισμό 150.000 Ελληνοκυπρίων, απώλειες 4.500-6.000 σε στρατιώτες και άμαχους (νεκροί και τραυματίες) αλλά και πάνω από 2.000 αγνοούμενους. Μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος της τουρκο-κυπριακής πλευράς κατέχει το  36,2% της Κύπρου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο μνήμης της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, παρουσιάζει απόσπασμα από την ενημερωτική εκπομπή «Εδώ και Σήμερα – Κύπρος 1974-1984 Μνήμη και Μέλλον», παραγωγής 1984 και σε σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα καταγραφή και παρουσίαση των γεγονότων που μεσολάβησαν κατά την πρώτη δεκαετία μετά την τουρκική εισβολή, των διπλωματικών προσπαθειών και συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη λύση, με χρήση πλούσιου αρχειακού υλικού αλλά και συνεντεύξεων του συνόλου των πολιτικών αρχηγών και προσωπικοτήτων σε Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με τις προοπτικές λύσης και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να δικαιωθεί ο Κυπριακός λαός.

Στο παρακάτω απόσπασμα παρουσιάζονται συνοπτικά τα γεγονότα από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή, μέχρι και τις πρώτες συνομιλίες  Μακάριου-Ντεκτάς για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Αξίζει να δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα