Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

«Αναπόφευκτη» η κρατικοποίηση της EDF - Στα 42 ευρώ τη μεγαβατώρα θα πουλάει το ρεύμα

Η απόφαση της κυβέρνησης να εθνικοποιήσει την EDF, η οποία ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου, προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στο γαλλικό κοινοβούλιο, ωστόσο, σύμφωνα με τον Jean-Michel Gauthier, διευθυντή της έδρας Energy & Finance του HEC Paris, η απόφαση ήταν "αναπόφευκτη" λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών που αντιμετώπιζε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η EDF πρέπει να πωλεί μέρος της πυρηνικής της ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό σε καθορισμένη τιμή (42 €/MWh) και να την αγοράζει πίσω στην αγορά όπως κάθε άλλος προμηθευτής.

Όμως, λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, η τρέχουσα τιμή της αγοράς βρίσκεται πάνω από τα 200 €/MWh, σύμφωνα με τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας RTE. Αυτό σημαίνει ότι η EDF πωλεί με ζημία για να τροφοδοτήσει τον ανταγωνισμό, κάτι που τα συνδικάτα και πολλοί παρατηρητές έχουν καταγγείλει ως "λεηλασία" της γαλλικής εταιρείας.

Συν τοις άλλοις, το κράτος έχει ζητήσει από την EDF να μοιράσει 8 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη "ασπίδα τιμολόγησης", για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου σε περιόδους κρίσης.

Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, από 150 δισ. ευρώ το 2007 σε λιγότερο από 40 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ το χρέος που εκτιμάται σε περισσότερα από 43 δισ. ευρώ και τροφοδοτείται από τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των νέων αντιδραστήρων τέταρτης γενιάς, φέρνει επίσης την εταιρεία σε δύσκολη θέση.

(euractiv.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα