Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Κάτω οι τιμές των προμηθευτών, πιο χαμηλά και οι επιδοτήσεις – Στα 0,21 με 0,22 ευρώ/kWh η ενίσχυση του Δεκεμβρίου – Γιατί μειώνονται τα έσοδα του ΤΕΜ

Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Οι μειώσεις 10% κατά μέσο όρο στις ανταγωνιστικές χρεώσεις του ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβριο σηματοδοτούν και την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χαμηλότερες επιδοτήσεις των λογαριασμών. 
 

Η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι οι τελικές τιμές ρεύματος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές να παραμείνουν κοντά στα μέσα επίπεδα του Νοεμβρίου δηλαδή στα 0,15 με 0,16 ευρώ/kWh.

Για να συμβεί αυτό το ύψος των επιδοτήσεων αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ του εύρους των 0,21 με 0,22 ευρώ/kWh έναντι 0,238 ευρώ/kWh που ήταν για το Νοέμβριο και συγκεκριμένα για τις μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι τις 500 kWh.  

Με βάση χρεώσεις που ανακοίνωσαν χθες οι πάροχοι και είναι ανάμεσα στα 0,277 με 0,38 ευρώ/kWh θα προκύψει ένα εύρος τελικών τιμών για τα νοικοκυριά (με σενάριο η επιδότηση να είναι στα 0,22 ευρώ/kWh) ανάμεσα στα 0,057 με 0,16 ευρώ/kWh. Η πρώτη χαμηλότερη τιμή βέβαια αφορά μία και μοναδική περίπτωση παρόχου.

Το ΥΠΕΝ με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσει στη διάθεση μέσω του ΤΕΜ χαμηλότερων πόρων για τις επιδοτήσεις. Πιθανότατα θα ανέλθουν στα 200 εκ. ευρώ έναντι 243 εκ. ευρώ το Νοέμβριο. Και οι επιδοτήσεις θα δοθούν αποκλειστικά από το ΤΕΜ, χωρίς να παραστεί η ανάγκη συνδρομής του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο ΤΕΜ από την 1η έως και τις 21 Νοεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί από τους ηλεκτροπαραγωγούς 124 εκ. ευρώ και σε σχέση με το υψηλότερο του Αυγούστου που ήταν στα 878 εκ. ευρώ προκύπτει μία μεγάλη μείωση των εσόδων που ανακτώνται.

Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει και με την υποχώρηση των τιμών χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και με τον καθορισμό του πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς σε χαμηλότερα επίπεδα.

Συνεπώς, όσο χαμηλώνουν οι τιμές ρεύματος τόσο μικρότερη θα είναι και η ανάγκη για την εκταμίευση ποσών που θα επιχορηγούν τους λογαριασμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα