Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Μηχανισμό για τον υπολογισμό και φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων στην προμήθεια ρεύματος φέρνει στη Βουλή το ΥΠΕΝ – Θα ορίζεται «εύλογη τιμή» ρεύματος για κάθε μήνα

Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να φέρει στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα προβλέπεται η επιβολή έκτακτης φορολόγησης 90% στα υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι σχετικές διατάξεις θα προβλέπουν την ανάκτηση των πρόσθετων εσόδων που τυχόν αποκόμισαν οι πάροχοι για την περίοδο Αυγούστου 2022 – Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με πηγές του energypress, ο προσδιορισμός των πρόσθετων εσόδων θα γίνεται με τον ορισμό μίας εύλογης μηνιαίας τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας οριζόντια, για όλες τις εταιρείες. Αν τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τον έναν μήνα και τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Η θετική διαφορά θα φορολογείται με το συντελεστή 90%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων έκτακτων φορολογικών στον τομέα της ενέργειας με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αντλήσει έσοδα διασφαλίζοντας τη συνέχιση της καταβολής των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και τη διαφύλαξη των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η επιβολή έκτακτης φορολόγησης 90% στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Απριλίου 2022 με σκοπό την άντληση 460 εκ. ευρώ.

Με νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή επιβάλλεται τέλος 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκτιμήσεις θέλουν να εισπράττονται περί τα 400 εκ. ευρώ ετησίως.

Εξάλλου, η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει και τον πρόσφατο κοινοτικό κανονισμό για τη φορολόγηση με 33% των πρόσθετων κερδών των διυλιστηρίων. Οι εκτιμήσεις θέλουν για το 2022 να συγκεντρώνεται ποσό της τάξης των 540 εκ. ευρώ.

Επίσης άλλα 300 εκ. ευρώ αναμένονται από τις αυξήσεις των χρεώσεων ΥΚΩ από την 1η Νοεμβρίου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα