Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

H ώρα της κρίσης για τη συμφωνία ΔΕΗ – Εnel στη Ρουμανία - Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις ενόψει της επόμενης εβδομάδας

Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr/


Στην πιο κρίσιμη φάση έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την Enel για τη Ρουμανία, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις οι οποίες κινούνται απ' ότι φαίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εξι μέρες πριν τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και εκπνέει η παράταση της περιόδου των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την Enel Romania, μοιάζει να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη προοπτική να κλείσει η συμφωνία το επόμενο διάστημα. Εξαιρετικά κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα, ωστόσο είναι τόσο σύνθετες και περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις, που καθιστούν παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση.

Καθώς τα μίτινγκ διαδέχονται το ένα το άλλο, έχουν πυκνώσει και αφορούν μια τεράστια γκάμα θεμάτων, η όποια πρόβλεψη μπορεί να διαψευστεί. Ναι μεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Εξ ου και η απόλυτη σιγή ιχθύος που τηρούν αμφότερες οι πλευρές καθώς έχουμε μπει στην τελευταία εβδομάδα των διαβουλεύσεων.

Τελευταία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα έγινε πριν από ένα δεκαήμερο στο Reuters από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε, δηλώνοντας λακωνικά ότι η πώληση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και προσθέτοντας ότι αναμένει τελική συμφωνία έως τα τέλη Ιουνίου.

«Εχουμε μια διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έχουμε επιλέξει προτιμώμενο επενδυτή», είχε πει ο Σταράτσε για τα ρουμανικά assets, τα οποία αναλυτές τα αποτιμούν σε πάνω από 1 δισ ευρώ.

«Το θέμα είναι να αφήσουμε τη διαδικασία να ολοκληρωθεί… πιστεύω (ότι θα έχει κλείσει) πριν από τα τέλη Ιουνίου», είχε προσθέσει ο ιταλός CEO, ο οποίος ξεκίνησε τις αποκλειστικές συνομιλίες με την ΔΕΗ στα τέλη του 2022.

Είναι προφανές ότι και η Enel θέλει να δείξει στους επενδυτές ότι τρέχει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το στρατηγικό της πλάνο για πώληση περιουσιακών στοιχείων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, εν προκειμένω σε Ρουμανία, Αργεντινή και Περού, προκειμένου να μειώσει το τεράστιο χρέος της. Στόχος είναι αυτό να έχει κατέβει στα 51-52 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από τα 70 δισ. στα οποία είχε διαμορφωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022. Στο πλαίσιο αυτό ο ιταλικός όμιλος είχε ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου την πώληση έναντι 102 εκατ. δολαρίων, μέσω της θυγατρικής του στη Λατινική Αμερική, Enel Americas, των μεριδίων που κατείχε σε δυο θερμοηλεκτρικές μονάδες στην Αργεντινή.

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης το 70% των μετοχών των τριών εταιρειών διανομής ρεύματος που κατέχει η Enel Romania, το 100% της Enel Green Power Romania με χαρτοφυλάκιο «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ (κυρίως αιολικά) συν άδειες για νέα έργα 5 GW, μαζί με τις δυο εταιρείες λιανικής στη χώρα με περίπου 3 εκατ. πελάτες.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 100% της ρουμανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, μια σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, έχοντας πλέον ως βάση την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα