Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Δεν θα δίνει η ΕΡΤ το πλεόνασμά της στο Δημόσιο

photo onlinepapadopoulos
Μηδενίστηκε η υποχρέωση για την επιστροφή του πλεονάσματος της ΕΡΤ στο Ελληνικό Δημόσιο. Η σχετική υπουργική απόφαση είχε την υπογραφή του Θεόδωρου Σκυλακάκη και  η ΕΡΤ δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να επιστρέφει  όσα χρήματα τής μένουν στο ταμείο. Επρόκειτο για μια μνημονιακή υποχρέωση που έπρεπε από το 2019 να είχε καταργηθεί και έγινε, και αυτή, με καθυστέρηση. Το ποσό που θα παραμείνει εντός ΕΡΤ εκτιμάται πως θα είναι της τάξης των 9 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί και για πρόγραμμα.


Σταθερά τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αναμορφωμένου προϋπολογισμού τα έσοδα της εταιρείας για το 2023 ανέρχονται σε 200.750.000 ευρώ και τα έξοδα σε 200.700.000, έχοντας πλεόνασμα μόλις 50.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, από τους κερδοφόρους προϋπολογισμούς η ΕΡΤ περνάει στους ισοσκελισμένους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ενδείξεις από τη ΔΕΗ, το ποσό που είχε εισπραχθεί από το ανταποδοτικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ενέργειας κινείται στα περσινά επίπεδα και δεν αναμένεται να επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της ΕΡΤ.

Το ανταποδοτικό τέλος εκκαθαρίζεται από τους παρόχους μία φορά τον χρόνο (κάθε Μάρτιο), σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, και τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του μήνα.

 ΦΠΑ αξίας 16,5 εκατ. ευρώ

Η άλλη εκκρεμότητα που παραμένει είναι ο ΦΠΑ. Η ΕΡΤ ΑΕ δεν μπορεί να συμψηφίσει τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ετησίως με το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ, καθώς πληρώνει τον ΦΠΑ, αλλά δεν τον εισπράττει. Για να αλλάξει το καθεστώς αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί νομικά και η καταβολή του τέλους και να υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης των 15 λεπτών του ευρώ ανά λογαριασμό. Δηλαδή, θα πρέπει το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ να αυξηθεί στα 3,15 ευρώ, εκ των οποίων τα 3 ευρώ θα προορίζονται για την εταιρεία, που αποδίδει φόρους και πληρώνει εισφορές, και τα 15 λεπτά θα είναι ο προς απόδοση ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα