Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Τα φαντάσματα του παρελθόντος ξανά πάνω από τους έξυπνους μετρητές - Τα επόμενα βήματα των Ελβετών και η συνέχιση του διαγωνισμού


Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr

Σε άγνωστα νερά φαίνεται ότι μπαίνει ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές μετά και την ανακοίνωση της Landis+Gyr ότι θα ακολουθήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να ανατρέψει τον αποκλεισμό της από τη τελική φάση.

Κανονικά, η απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που απέρριψε την προσφυγή των Ελβετών ανοίγει το δρόμο στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, ύψους 1 δισ ευρώ, που αφορά την αντικατάσταση 7,3 εκατ. παλαιών ρολογιών. Και να αποστείλει στα 4 σχήματα που έχουν περάσει στη τελική φάση το β΄ μέρος, το οποίο περιέχει τις τεχνικές προδιαγραφές των μετρητών, καθώς και το IMR MDM (Meter Data Management System).

Το ερώτημα ωστόσο είναι τι θα κάνει η Landis+Gyr, η οποία διαμήνυσε με σαφήνεια ότι θα ακολουθήσει όλες τις νομικές επιλογές που έχει στη διάθεσή της.

Η καθαρογραφή της απόφασης

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Καταρχήν, ότι η θυγατρική του ελβετικού ομίλου θα περιμένει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση. Η απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής της Landis+Gyr από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων συνοδεύεται από ένα ολόκληρο σκεπτικό, όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, με σχετική εμπειρία. Αυτό θα φανεί μόνο όταν θα καθαρογραφεί η απόφαση, διαδικασία η οποία παίρνει ένα 20ήμερο. Επομένως, η ελβετική εταιρεία θα έχει στα χέρια της το πλήρες και αναλυτικό κείμενο με τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε δεκτή η προσφυγή της στα μέσα με τέλη Μαρτίου.

Τότε, θα αποφανθεί και για τις επόμενες νομικές της κινήσεις. Κι αυτό, καθώς η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτησης ακύρωσης της απόφασης. Είναι ένα από τα σενάρια. Και μόνο εφόσον η αίτηση απορριφθεί, τότε να προβεί πλέον σε δικαστικά μέσα, είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα ευρωπαικά δικαστήρια. 

Το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου

Ολο αυτό το νομικό κομμάτι θα εκτυλιχθεί λογικά μέσα στον Απρίλιο, δηλαδή στο μήνα των εκλογών. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, η ελβετική εταιρεία θα επιδιώξει να τρενάρει όσο μπορεί τις διαδικασίες, ώστε οι εκλογές να προλάβουν τις εξελίξεις, ποντάροντας ενδεχομένως ακόμη και σε ακύρωση του διαγωνισμού την επόμενη μέρα της κάλπης με μια νέα ηγεσία στο υπ. ΠΕΝ. Εάν πάλι προσφύγει στο ΣτΕ και αυτό τη δικαιώσε, προφανώς τινάζεται στον αέρα όλος ο διαγωνισμος. 

Σε κάθε όμως περίπτωση, το φάντασμα του παλιού διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές, ο οποίος μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις τελικά ναυάγησε, αρχίζει να πλανάται και πάνω από τον υφιστάμενο.

Και τα ερωτήματα ως προς το ποιός δεν θέλει να προχωρήσει ο διαγωνισμός που αποτελεί συνέχεια του πιλοτικού (για 170.000 μετρητές), ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2014, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω σειράς ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών, είναι προφανή.

Θυμίζουμε ότι στην αντιπαράθεση ΔΕΔΔΗΕ - Landis+Gyr, ο Διαχειριστής είχε βρει σύμμαχο στην ελληνική εταιρεία Protasis, που ηγείται μιας εκ των τεσσάρων κοινοπραξιών της short list και η οποία έχει υποβάλει προσφυγή στην… προσφυγή των Ελβετών. Στην επιστολή της, η Protasis, είχε ταχθεί υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είχε εξαρχής υποστηρίξει ότι ορθώς αποκλείστηκε η Landis+Gyr, καθώς δεν είχε δηλώσει ως υπεργολάβο για τη κατασκευή των μετρητών, το εργοστάσιο στην Κόρινθο.

Οι 4 της β’ φάσης

Τα τέσσερα σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση, είναι, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει:

1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).

2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.

4. Και η ελληνική Protasis AE, είναι μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα