Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Σωσίβιο για τα προβλήματα αστάθειας στο ηλεκτρικό σύστημα η «ευελιξία» των υδροηλεκτρικών – «Stand by» οι λιγνιτικές μονάδες

Μιχάλης Μαστοράκης

https://energypress.gr


Σωτήρια αναδεικνύεται η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς, η μεγαλύτερη αξιοποίηση τους επιτρέπει την ευστάθεια του συστήματος σε συνθήκες όπου καταγράφονται σοβαροί κίνδυνοι λόγω αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης.


Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΑΔΜΗΕ καλεί σε μεγαλύτερη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, εκμεταλλευόμενος την ικανότητα των «νερών» να συνεισφέρουν στην διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου, ως μια από τις πλέον ευέλικτες πηγές ενέργειας. Αν και δεν πρόκειται για κάποια καινούργια πρακτική, ωστόσο, έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων σε συνδυασμό με την εν γένει στοχαστικότητα που χαρακτηρίζουν τις μονάδες ΑΠΕ.  

Ανάλογα προβλέπεται να γίνει και μέσα στις επόμενες μέρες και ιδιαίτερα στη διάρκεια του Πάσχα, όπου, όπως έχει γράψει το energypress, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αναμένεται να δοκιμαστεί στα «πρότυπα» του διημέρου 25-26 Μαρτίου. Χωρίς για την ώρα να διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για την επάρκεια των μονάδων σε νερά, ωστόσο, προκύπτουν δυσκολίες στη διαχείρισή τους, καθώς η σπατάλη των αποθεμάτων καταλήγει μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων της ΔΕΗ. Πηγές με γνώση του υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η συνολική αποθεματοποίηση της ποσότητας νερών βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, ωστόσο, δεν παραγνωρίζεται η αβεβαιότητα που υπάρχει για την συνέχεια.

Αυτό γιατί διανύουμε ένα έτος με χαμηλή υδραυλικότητα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες βροχές τον επόμενο 1,5 μήνα και επομένως τυχόν έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, θα δοκιμάσουν τα αποθέματα των μονάδων. Από την άποψη αυτή, αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν την κατάσταση των μονάδων ως μέτρια στα πλαίσια του αναμενόμενου με «αρνητικό, ωστόσο, outlook». Από την πλευρά της, η ΔΕΗ, όπως σημειώνουν σχετικές πηγές, έχει γνώση της κατάστασης και παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν τροποποιήσεις στο σχεδιασμό τόσο στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων όσο και των λιγνιτικών προκειμένου να ανταποκριθεί σε πρόσθετες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.  

Σε "ετοιμότητα" τα λιγνιτικά 

Όπως έχει γράψει το energypress, τα νέα δεδομένα αναφορικά με το κόστος των θερμοηλεκτρικών μονάδων, με τις μονάδες αερίου να είναι πλέον φθηνότερες των λιγνιτικών, έχει υποχρεώσει την ΔΕΗ σε επανασχεδιασμό της διαχείρισης του λιγνιτικού της στόλου.  

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, κάθε μέρα «μπαίνουν» στο σύστημα μία με δύο μονάδες προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε τηλεθέρμανση, ενώ για τις υπόλοιπες εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητά τους για την ασφάλεια του συστήματος τόσο για τις επόμενες μέρες όσο και για το καλοκαίρι, όπου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση. Επιπρόσθετα, ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα αναγκαία αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των μονάδων, ενώ υπάρχει σχέδιο για την σταθερή αναπλήρωσή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα