Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 31,1%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 1,8 μονάδες (στο 29,3% προηγουμένως).
Άνοδο κατά 1,1 μονάδες και για τον ΣΥΡΙΖΑ που πάει στο 24,1% από 23%, όμως δείχνει να παγιώνεται το χαμηλό ποσοστό του και η διαφορά από τη ΝΔ η οποία πλέον βρίσκεται στις 7 μονάδες ως προς την πρόθεση ψήφου.
Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 8,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 6,6% από 5,5%. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση που "τσιμπάει" λίγο και παίρνει ποσοστό 2,8% (από 2,6%).
Το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 3,8% (από 3,7% στην προηγούμενη μέτρηση) ενώ άλμα κάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου από 1,2% την προηγούμενη εβδομάδα σε 2,1%.
Η Εθνική Δημιουργία είναι στο 1,1% αλλά και το κόμμα Νίκη που στην προηγούμενη μέτρηση είχε πρωτοεμφανιστεί με ποσοστό 1%.
Δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 2,9% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος επίσης υποχωρεί στο 9,4%. Συνολικά άκυρο – λευκό, δεν θα ψηφίσουν και αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 14%, σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση που ήταν πάνω από 17%.
Στην εκτίμηση ψήφου τώρα η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, μια διαφορά άνω των 8 μονάδων δηλαδή. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, η Ελληνική Λύση μπαίνει στη Βουλή με 3,3%, στο 4,4% το ΜέΡΑ 25, στο 2,5% και παλεύει για τη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας, στο 1,3 η Εθνική Δημιουργία και η Νίκη.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 70% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%. Ως καταλληλότερος πολιτικός αρχηγός για να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι ο Κ. Μητσοτάκης με 32% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%.
Το 54% των πολιτών απαντούν ότι ενδιαφέρονται πολύ για τις εκλογές, 32% αρκετά, 8% όχι και τόσο και καθόλου μόλις 6%.
Το 93% των πολιτών λέει ότι θα πάει να ψηφίσει σίγουρα ναι (82%) και μάλλον ναι (11%). Μάλλον όχι λέει το 3% και σίγουρα όχι επίσης 3%.
Συσπείρωση
Στη ΝΔ η συσπείρωση βρίσκεται στο 71,1% από 70,9% στην προηγούμενη μέτρηση με 10,7% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ (από 4,7%) και 5,2% να φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά, οπότε μπορεί να ελπίζει για καλύτερο αποτέλεσμα όσο πλησιάζουμε στις κάλπες. Είναι μόλις 62,1%. Το ΠΑΣΟΚ επίσης παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση, στο 56,9% με τους περισσότερους ψηφοφόρους να έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (6,6%) και 4,7% από τη ΝΔ.
Σχετικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων βλέπουμε ότι οι περισσότεροι προέρχονται από τη ΝΔ (16%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%.
Συνεργασίες ή όχι
Στο ερώτημα αν οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχει ένα μοίρασμα στις απόψεις. Το 50% είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των συνεργασιών.
Ανά πολιτική τοποθέτηση όσοι είναι κεντροδεξιοί "ψηφίζουν" αυτοδυναμία σε ποσοστό 76% και όσοι είναι δεξιοί σε ποσοστό 72%.
Οσοι είναι αριστεροί ή κεντροαριστεροί θέλουν συνεργασίες σε ποσοστό 65%.
Αξιολόγηση
Κακή είναι η εικόνα κατά κύριο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, το 73% κρίνει αρνητικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόλις 21% θετικά. Για την κυβέρνηση θετική γνώμη για το έργο της έχει το 38% αλλά και αρνητική το 54%.
Οι τομείς που υπερέχει η κυβέρνηση είναι η εξωτερική πολιτική με 48%, ο εκσυγχρονισμός του κράτους με 42%, τα θέματα της οικονομίας με 39%. Η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων με 26% και η στήριξη της νέας γενιάς με 30% είναι οι "μαύρες τρύπες" για τη ΝΔ.
Τον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες στην προστασία των ασθενέστερων με 25% και τη στήριξη της νέας γενιάς με 23% ενώ χαμηλό βαθμό παίρνει στην εξωτερική πολιτική με 15% και στην ασφάλεια του πολίτη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με 18%.
Οι τομείς που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει μεγαλύτερο βαθμό είναι ότι θεωρείται πως έχει διεθνές κύρος με 54% και ακολουθεί ότι είναι καλύτερος στον χειρισμό κρίσεων με 44% κι ότι είναι αποτελεσματικός με 38%.
Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καλός στο ότι μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών με 21% και στο ότι νοιάζεται για τα προβλήματα των ανθρώπων με 20%.
Προβλήματα
Ως σημαντικότερο πρόβλημα θεωρείται η ακρίβεια ανεβαίνοντας όμως στο 33% από 27% πριν από λίγες ημέρες. Ακολουθεί η οικονομία με 27% (26%), η ανεργία με 7%, η διαφθορά με 4% και η ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης με 4%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου