Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

H ΔΕΗ, η Nova και η αγορά λιανικής στις τηλεπικοινωνίες

Βαγγέλης Μανδραβέλης 

https://www.powergame.gr



Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που θέλουν τη ΔΕΗ να βλέπει την αγορά λιανικής στις τηλεπικοινωνίες. Σε αντίθεση δηλαδή με τη διακηρυγμένη (έως τώρα) πολιτική της, που ήθελε να εστιάζεται στη χονδρική πώληση τηλεπικοινωνιακών προϊόντων, η ΔΕΗ φέρεται να ετοιμάζεται να μπει και στην αγορά της λιανικής.

Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο αν αυτό θα το πράξει αυτόνομα ή θα επιχειρήσει να εξαγοράσει κάποιον από τους υφιστάμενους παρόχους τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία λέγεται ότι εστιάζεται στους δύο τελευταίους της αγοράς, την Vodafone και τη Nova.

Οι συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με τη Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες δεν καρποφόρησαν, καθώς η βρετανική εταιρεία φέρεται να έθεσε πολύ ψηλά τον «πήχη» του τιμήματος. Το ίδιο έπραξε και στην Ιταλία το Vodafone Group, απορρίπτοντας την πρόταση της γαλλικής Iliad, για συγχώνευση των δραστηριοτήτων που έχουν οι δύο επιχειρήσεις στην Ιταλία.

Η δεύτερη επιλογή της ΔΕΗ είναι η Nova. Η τελευταία, όπως έγραψε χθες το Big Mouth, βαίνει προς πώληση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το τελευταίο απόκτημα της BC Partners και του τηλεπικοινωνιακού ομίλου United Group που ελέγχει.

Στελέχη της Nova χθες απέρριψαν τα σχετικά σενάρια, θεωρώντας ότι συνιστούν «υποθέσεις της αγοράς» οι οποίες προέρχονται από το γεγονός ότι η BC Partners φέτος κλείνει μια 5ετία από τη συμφωνία εξαγοράς της United Group από την επενδυτική εταιρεία KKR. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Nova, έχει αναπτυχθεί μια «φιλολογία» σχετικά με την πώληση είτε της United Group (μαζί με τη Nova), είτε της Nova μόνη της, με δεδομένο ότι έφτασε ο εύλογος χρόνος αποεπένδυσης της BC Partners.

Στη μεμονωμένη πώληση της Nova συντελεί και το γεγονός ότι η ΔΕΗ αναζητεί τρόπους εισόδου στη σχετική αγορά. Η εταιρεία διαθέτει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 9 δισ. ευρώ, και η εξαγορά της Nova, θα της έδινε το χαρτί εισόδου στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία θα αξιοποιήσει το δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει εντατικά το τελευταίο διάστημα και παράλληλα το δίκτυο λιανικών πωλήσεων που θα στήσει με την Κωτσόβολος.

Από την άλλη πλευρά η United Group θα απομειώσει τον υψηλό δανεισμό, όπως το έπραξε με την πώληση του παθητικού εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας στη Vodafone και στην αραβική εταιρεία Tawal.

O επικεφαλής του United Group Ντράγκαν Σόλακ ωστόσο φέρεται να θέτει υψηλά τον πήχη, όπως συνέβη και με τη Vodafone. Ο ίδιος θεωρεί τη Nova, μαζί με τη Vivacom στη Βουλγαρία, τα δύο πιο μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και γι’ αυτό επιζητεί «ικανοποιητική αποζημίωση», για να διαθέσει ένα από αυτά. Τα προβλήματα δε που δημιουργεί σε μια διαπραγμάτευση, φέρεται να είναι και η πηγή των τριβών του με τον επικεφαλής της BC Partners, τον Νίκο Σταθόπουλο.

Όπως και να έχει η κατάσταση, η ΔΕΗ φέρεται να είναι αποφασισμένη να εισέλθει στην αγορά της λιανικής στις τηλεπικοινωνίες, είτε εξαγοράζοντας κάποιον από τους υφιστάμενους παίκτες, είτε από μόνη της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει εκπονήσει στρατηγική αυτόνομης εισόδου στην αγορά λιανικής, με την απόκτηση πλατφόρμας φωνής, σύναψης συμφωνιών διασύνδεσης με τα άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα