"Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων υπερ-υψηλής χωρητικότητας (Ultra-Fast Broadband). Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της", τονίζεται στην εταιρική ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα κυκλοφορούσε ως πληροφορία, ότι δηλαδή οι μέτοχοι της NOVA έχουν θέσει προς πώληση τη συμμετοχή τους στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Άλλωστε εκτός από τη φημολογία για τη ΔΕΗ, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν πληροφορίες περί βολιδοσκόπησης του επενδυτικού fund του Άμπου Ντάμπι. Σημειωτέον ότι ο βασικός μέτοχος της NOVA ο όμιλος United είχε έρθει σε συμφωνία και πούλησε στην TAWAL θυγατρική του STC Group από τη Σαουδική Αραβία τους πύργους κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, σημαντικό ρόλο στην απόφαση να τεθεί προς πώληση η NOVA φέρεται να έχουν παίξει και οι προβληματικές σχέσεις μεταξύ της BC Partners με το Σέρβο μεγαλομέτοχο του μητρικού ομίλου United Ντράγκαν Σόλακ, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο εντάσεων σε διάφορα επίπεδα.
Ως γνωστόν η United είχε αποκτήσει την πρώην Wind έναντι τιμήματος 980 εκατ. ευρώ, τίμημα το οποίο μαζί με τη απόκτηση της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA ανήλθε στα επίπεδα του 1,1 δις. ευρώ.
Τα οικονομικά μεγέθη
Θυμίζουμε ότι η βασική εικόνα των οικονομικών μεγεθών της Nova, τουλάχιστον με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση του 2022, έδειχνε οριακή αύξηση τζίρου, ζημίες, αρνητικά ίδια κεφάλαια και πολύ μεγάλες συνολικές υποχρεώσεις. Να σημειωθεί ότι η συγχώνευση και η λειτουργική ενοποίηση της Nova με τη Wind ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2023 ενώ μέχρι τότε λειτουργούσαν ως ξεχωριστές οντότητες οι 4 εταιρείες που στη συνέχεια ενοποιήθηκαν κάτω από ένα ενιαίο ΑΦΜ και κάτω από το σημερινό brand Nova, ήτοι η Wind Ελλάς, η Nova Τηλεπικοινωνίες Μονοπρόσωπη, η Nova Broadcasting Μονοπρόσωπη και η NetMed Διαχειριστικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της βασικής εταιρείας, της πρώην Wind Ελλάς, το 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών 579,496 εκατ. ευρώ έναντι 570,463 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας άνοδο 1,6%. Παρά την αύξηση του τζίρου, όμως, η εταιρεία δεν κατάφερε να καταγράψει κέρδη. Κατέγραψε ζημιές, αν και λιγότερες σε σχέση με το 2021.
Οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 13,22 εκατ. από 42,658 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 15,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 49,41 εκατ. ευρώ. Να επισημανθεί ότι διαχρονικά ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος κινείται στο μονοπάτι των υψηλών ζημιών. Παράλληλα, την ίδια χρονιά μειώθηκε το μερίδιο της Nova (πρώην Wind Ελλάς) ως προς το συνολικό αριθμό συνδέσεων στην κινητή τηλεφωνία καθώς υποχώρησε σε 21,9% από 23,8% που ήταν το 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου