Σάββατο 5 Απριλίου 2014

"Σούπερ" αναβάθμιση για ΔΕΗ από S&P

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ και μάλιστα κατά τρεις βαθμίδες, (από «CCC» σε «B»), προχώρησε η S&P, με "σταθερές" προοπτικές. 

Η συμφωνία αναχρηματοδότησης του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου-μαμούθ, αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι οίκοι αξιολόγησης για να διατηρήσουν σταθερή ή ακόμη και να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ. Έτσι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η εκταμίευση του κοινοπρακτικού που ανακοινώθηκε σήμερα, έδωσε το "πράσινο φως" στην  Standard & Poor’s να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας.

Εκείνο που πραγματικά αποτελεί θετική έκπληξη είναι το γεγονός ότι η αναβάθμιση γίνεται κατά τρεις βαθμίδες. 

Η κίνηση του οίκου αποκτά βαρύνουσα σημασία, ενόψει της πρόθεσης της ΔΕΗ να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για την έκδοση εταιρικού ομολόγου. Πέρα όμως από το καθαρά εταιρικό επίπεδο (μείωση του συνολικού χρηματοοικονομικού  κόστους, βελτίωση των όρων δανεισμού, ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, διευκόλυνση επενδύσεων και βελτίωση των γενικότερων προοπτικών) η αναβάθμιση ακριβώς επειδή η ΔΕΗ είναι συνυφασμένη ως εταιρεία κοινής ωφέλειας με την ελληνική οικονομία στέλνει σαφές θετικό μήνυμα για τις συνολικές προοπτικές της χώρας (η πορεία της δραστηριότητας της ΔΕΗ δηλαδή η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας συναρτάται άμεσα με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα). Με άλλα λόγια η αναβάθμιση της ΔΕΗ αποτελεί μια θετική ψήφο για έναν κλάδο της πραγματικής οικονομίας  όπως η ηλεκτρική ενέργεια, που είχε χτυπηθεί σφόδρα από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει την αναβάθμιση, η S&P αναφέρει ότι «αποδίδουμε τα εύσημα στη διοίκηση της εταιρείας για την αποτελεσματική διαχείριση εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών». 
διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του capital.gr εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα