Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση - Παράταση στην αγωνία - Φίλης: Τέλος Νοεμβρίου οι αποφάσεις

- Σχεδόν στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
- Δεν είναι δικό μου θέμα μόνο, είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης - Στα κάγκελα γονείς και εκπαιδευτικοί
- Τι απάντησε για το βιβλίο της Γ Λυκείου στο οποίο αναφέρεται η ΠΓΔΜ ως Μακεδονία
- Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών


Παράταση στην αγωνία για χιλιάδες γονείς και εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας για το μόνο που δεσμεύθηκε για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ήταν ότι μέχρι τις 31 Νοεμβρίου θα υπάρξει οριστική απάντηση για το ζήτημα. Κι αυτό γιατί όπως είπε δεν αφορά μόνο το υπουργείο, αλλα ειναι "θέμα μιας συνολικής κυβερνητικής απόφασης". "Δεν θελουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση να μετακυλίσουμε σε άλλους τομείς το βάρος της φορολογίας", είπε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφορά κυρίως τη λαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Φίλης ρωτήθηκε για το θέμα που προέκυψε με την απεικόνιση στο βιβλίο της Γ´ Λυκείου γενικής παιδειας ενός χάρτη, στον οποίο αναφέρεται η ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. "Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία", απάντησε ο υπουργος και πρόσθεσε: "υπάρχουν απο το νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Ειναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονιας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας απο μόνη της".

Για τις προσλήψεις αναπληρωτών ο κ. Φίλης έθεσε ως προθεσμία τις 10 Οκτωβρίου για την πρόσληψη των πρώτων 11.000 αναπληρωτών σε σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής. Ειδικότερα, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που μεταφράζεται σε 4.000 πιστώσεις για προσλήψεις μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη στιγμή που κατα την πρώτη φάση, προσλήφθηκαν 3.700 αναπληρωτές, κυρίως απο πιστώσεις του ΕΣΠΑ. "Νομιζω ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, να προχωρήσουμε στην πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μεσα στον Οκτώβρη", δήλωσε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα πάντως για κύμα φυγής μαθητών από την ιδιωτική εκπαίδευση έκαναν λόγο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

«Εάν εφαρμοστεί το μέτρο του ΦΠΑ, τουλάχιστον 20.000 παιδιά θα φύγουν από την ιδιωτική εκπαίδευση», είπαν οι εκπρόσωποι των γονέων μαθητών ιδιωτικών σχολείων. Αυτό, προσέθεσαν, θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως λένε, απασχολούνται 30.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 10.000 είναι εκπαιδευτικοί.

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά», δήλωσε ο Ιωακείμ Καλλιβρούσης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί 146 συλλόγους γονέων και κηδεμόνων απ' όλη τη χώρα.

Τονίστηκε ακόμη ότι μερικά ακριβά ιδιωτικά σχολεία δεν εκπροσωπούν το μέσο όρο των ιδιωτικών σχολείων της χώρας. Γονείς των μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία δήλωσαν ότι δεν δέχονται ούτε τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% αλλά θέλουν την πλήρη κατάργηση του μέτρου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν οι σχολάρχες στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που ισχύσει τελικά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. «ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει επιβληθεί μόνο στην Ελλάδα και το Μπαγκλαντές, αλλά ακόμη κι εκεί είναι 7% και όχι 23%», ανέφερε.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα προσφύγουμε κι εμείς στην δικαιοσύνη, αλλά δεν θα δούμε το τρένο να έρχεται επάνω μας», δήλωσε από τον πλευρά του ο κ. Καλιβρούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα