Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Τράπεζες: Τρία ανοικτά θέματα για τις ΑΜΚ

Χρήστος Κίτσιος 

Γιατί είναι κομβικές οι αποφάσεις για το ύψος των ΑΜΚ, την αναλογία κοινών μετοχών-CoCos και τις προνομιούχες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον και τα προβλήματα στο «παρά πέντε». Εξελίξεις αναμένονται το Σαββατοκύριακο.


Μόνο την αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης ορίζει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες το πρωί στη Βουλή η κυβέρνηση, μεταθέτοντας σε αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, οι περισσότερες των οποίων αναμένεται ότι θα έχουν ληφθεί ως το πρωί της Δευτέρας (σ.σ. ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ως το βράδυ της Κυριακής), κρίσιμα ζητήματα της μηχανικής των αυξήσεων κεφαλαίου και της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες.


Η εξέλιξη αιφνιδίασε την αγορά, όπως φάνηκε ανάγλυφα στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά μένουν σε εκκρεμότητα θέματα κομβικής σημασίας όχι μόνο για το βαθμό εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και για την επίτευξη του μείζονος στόχου να αποφευχθεί η υπαγωγή κάποιας τράπεζας σε καθεστώς εξυγίανσης.

Μέχρι το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, κυβέρνηση, Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για τα εξής ζητήματα:

- Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου.

- Την αναλογία κοινών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) με την οποία το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες. 

- Τον μηχανισμό μετατροπής σε κοινές των προνομιούχων μετοχών στην περίπτωση που Eurobank και Εθνική δεν καταφέρουν να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών ( σ.σ με το ακραίο σενάριο) από τους ιδιώτες.

Επανεξετάζει η DG Comp το θέμα του ύψους των ΑΜΚ

Για το θέμα του ύψους των αυξήσεων κεφαλαίου η DG Comp, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, υπαναχώρησε αργά χθες το απόγευμα από την αρχική της θέση να αφορούν στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (AQR, βασικό και δυσμενές σενάριο).

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού αποδέχθηκε την ανάγκη για ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο και στην κατεύθυνση αυτή ενημέρωσε σήμερα το πρωί τις τράπεζες ότι αναζητείται φόρμουλα ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος της συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς όμως να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για το εγχείρημα.

Οι τράπεζες ζητούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με προκαθορισμένο ύψος που θα περιλαμβάνει σίγουρα τις κεφαλαιακές ανάγκες του AQR και του βασικού σεναρίου καθώς και ένα μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς.

Αν καλύψουν τις ΑΜΚ με τις ιδιωτικές τοποθετήσεις και τα αποτελέσματα των προαιρετικών δημόσιων προσφορών (σ.σ. στο σκέλος της ανταλλαγής ομολογιών με νέες μετοχές) το ΤΧΣ θα καλύπτει το υπόλοιπο του δυσμενούς σεναρίου.

Μπαλάκι με τις ευθύνες της υποχρεωτικής μετατροπής για τα senior bonds

Με τον τρόπο αυτό η ευθύνη για την υποχρεωτική μετατροπή τυχόν ομολογιών υψηλής διαβάθμισης που θα αρνηθούν τις προαιρετικές προσφορές δεν θα βαρύνει τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, αλλά την αρχή εξυγίανσης καθώς το ποσό που θα αντλείται θα κατευθύνεται για τη μείωση της κρατικής βοήθειας και δεν θα συνυπολογίζεται όπως ήθελε αρχικά η DG Comp στον «κουβά» της ΑΜΚ για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Έτσι οι διοικήσεις θα αποφύγουν τον σκόπελο τυχόν νομικών επιπλοκών καθώς διαφορετικά θα πρέπει να αποδείξουν ότι προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών πριν φθάσουν να υποχρεώσουν τους κατόχους senior bonds να μετατρέψουν τις ομολογίες σε μετοχές σε τιμή μάλιστα μικρότερη πιθανώς από την ονομαστική τους αξία.

Η ξαφνική εμπλοκή με την αναλογία κοινών – CoCos για ΤΧΣ...

Το δεύτερο καυτό θέμα είναι η αναλογία, με την οποία θα καλύψει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, το μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που θα απομείνει μετά τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έδειχνε να συμφωνεί με την πρόθεση του ΤΧΣ το ποσό να καλυφθεί με υπό αίρεση μετατρέψιμες μετοχές (CoCos) κατά 70% με 80% και το υπόλοιπο με κοινές μετοχές. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα σήμερα έκαναν όμως λόγο για αιφνίδια αλλαγή της αναλογίας στο 50%-50%, ενώ νωρίς το βράδυ έγκυρες πηγές έλεγαν ότι η αναλογία «πρόκειται να κλειδώσει» στο 70%-30%.

…και η απειλή για δύο από τις τέσσερις τράπεζες

Πρόκειται για κομβικής σημασίας ζήτημα καθώς εάν τυχόν υιοθετηθεί η αναλογία 50%-50%, απειλείται να τιναχθεί στον αέρα όχι μόνο η μηχανική των αυξήσεων κεφαλαίου, λόγω της έκδοσης περισσότερων μετοχών και της επιδείνωσης της τιμής προς λογιστική αξία (p/bv), αλλά και η ίδια η δυνατότητα κάποιων τραπεζών να αντλήσουν από την αγορά τα ελάχιστα κεφάλαια για να καλύψουν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Οι δύο τράπεζες που εκτιμάται ότι θα βαρύνονται από υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες με το ακραίο σενάριο, θα βρεθούν μπροστά στο εξαιρετικά δύσκολο ενδεχόμενο να πρέπει να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, όταν θα είναι σχεδόν σίγουρο ότι μεγαλομέτοχός τους θα είναι το ΤΧΣ διαθέτοντας μάλιστα πλήρη δικαιώματα ψήφου, όπως ορίζει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Για τον παραπάνω λόγο τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα πρυτανεύσει η λογική εντός κυβέρνησης (όπου και φαίνεται να καταγράφηκαν οι διαφωνίες για την αναλογία) και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το να δοθεί σε όλες τις τράπεζες η δυνατότητα να βγουν στις αγορές με όρους που δεν θα είναι καταδικαστικοί.

Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο παρ ότι τυπικά την απόφαση καλείται να πάρει το υπουργικό συμβούλιο να υπάρξει προηγουμένως τεκμηριωμένη θέση από τη DG Comp η οποία και θα κατευθύνει τις εξελίξεις. Πάντως το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για ένα θέμα πρωτίστως αγοραίο, προκάλεσε σήμερα νευρικότητα στους επενδυτές.

Μύλος με τις προνομιούχες!

Το τρίτο καυτό θέμα αφορά στις προνομιούχες μετοχές. Το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή προβλέπει μόνο ότι εφόσον μετατραπούν σε κοινές μεταβιβάζονται στο ΤΧΣ. Αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη των προνομιούχων μετοχών θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με δεδομένο ότι δύο τράπεζες (Πειραιώς και Alpha) έχουν εξοφλήσει τις προνομιούχες και δύο (Εθνική και Eurobank) τις διατηρούν, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ένας υπόγειος πόλεμος για την τελική λύση, ο οποίος τώρα κορυφώνεται.

Με περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον και ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από ιδιώτες, η οποιαδήποτε λύση ευνοεί τη μια τράπεζα κτυπάει την άλλη, καθώς διαμορφώνει δελεαστικότερους όρους για την προσέλκυση πάνω κάτω της ίδιας ομάδας επενδυτών.

Διχασμένη για το θέμα εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες και η κυβέρνηση με αποτέλεσμα η καυτή πατάτα να μεταφέρεται στα χέρια του διοικητή της ΤτΕ ΕΛΛ -1,63%, Γ. Στουρνάρα.

Στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών εκτιμούν ότι το θέμα των προνομιούχων θα προκαλέσει κραδασμούς τόσο στις σχέσεις μεταξύ τραπεζών, όσο στο τρίγωνο κυβέρνησης – Θεσμών και αρχών και ως εκ τούτου η λύση του είναι πιθανόν να μετατεθεί μερικές ημέρες αργότερα.


* Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα