Δίωξη παιδιών για σκίσιμο αφίσας
Το πρώτο η δίωξη εναντίον δύο αγοριών 12 και 13 ετών για «προσβολή» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, κατηγορούνται ότι έσκισαν αφίσα με τη φωτογραφία του.
Μάλιστα, η εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ ζητεί να επιβληθεί στα αγόρια ποινή από 14 μήνες φυλάκιση έως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, που σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα είναι η ποινή για οποιονδήποτε «πλήττει την εικόνα» του επικεφαλής του κράτους.
Τα δύο παιδιά συνελήφθησαν την περασμένη πρωτομαγιά να σκίζουν αφίσα με τη φωτογραφία του Ερντογάν σε δρόμο του Ντιγιαρμπακίρ, πόλη η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι.
Το ένα από τα παιδιά υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ήθελαν να σκίσουν τις αφίσες για να πουλήσουν το χαρτί.
«Δεν προσέξαμε ποιος ήταν στη φωτογραφία, δεν γνωρίζαμε ποιος είναι», είπε. Η δίκη τους θα ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου.
Εισβολή σε κανάλια
Το δεύτερο γεγονός αφορά τη βίαιη διακοπή του προγράμματος δύο τηλεοπτικών σταθμών της αντιπολίτευσης από την αστυνομία, προκαλώντας για πολλοστή φορά αντιδράσεις και καταγγγελίες για την αυταρχική στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ενισχύοντας τους φόβους για φίμωση του Τύπου εν όψει των εκλογών της Κυριακής.
Σήμερα το πρωί και σε ζωντανή μετάδοση, δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στην έδρα των σταθμών Bugűn TV και Kanaltűrk στην Κωνσταντινούπολη.
Η μητρική εταιρεία συμμετοχών στην οποία ανήκουν είναι ιδιοκτησίας του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου, και χθες ετέθη υπό δικαστική επιτροπεία.
Σε δικαστική επιτροπεία η εταιρεία
Ο λόγος για τον οποίο ετέθη υπό επιτροπεία είναι ότι εναντίον της εταιρείας έχουν ασκηθεί κατηγορίες ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» υπέρ του Γκιουλέν.
Οι αστυνομικοί των δυνάμεων ασφαλείας διέλυσαν με δακρυγόνα και αντλίες νερού τους εργαζόμενους που προσπάθησαν να υπερασπιστούν το κτίριο και στη συνέχεια εισέβαλαν στο κτίριο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το BugűnTV στον ιστότοπό του.
Αστυνομικοί και οι επίτροποι του ομίλου που διορίστηκαν από τη δικαιοσύνη μπήκαν στην αίθουσα κεντρικού ελέγχου των δύο τηλεοπτικών δικτύων, παρά την αντίσταση των εργαζομένων.
Λίγο νωρίτερα ο αρχισυντάκτης του σταθμού Ταρίκ Τορός είχε προειδοποιήσει τους τηλεθεατές να μην εκπλαγούν αν δουν την αστυνομία στις οθόνες τους.
«Ντροπή» και «έγκλημα»
Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Ο βουλευτής Μπαρίς Γιαρκαντάς, που ήταν παρών στην έδρα των τηλεοπτικών σταθμών την ώρα της ασυνομικής επέμβασης, χαρακτήρισε το συμβάν «ντροπή. Βλέπουμε τώρα τα τελευταία λεπτά που το Bugűn TV μεταδίδει ελεύθερα».
Και πρόσθεσε πως «όλοι όσοι ευθύνονται γι' αυτό το έγκλημα θα πρέπει να απαντήσουν για τα εγκλήματά τους στην ιστορία».
Αλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Ερέν Ερντέμ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter:
«Πλέον υπάρχει προηγούμενο. Το καθεστώς έδειξε σήμερα τι θα συμβεί στη χώρα αυτή, αν δεν τερματίσουμε την Κυριακή αυτή την καταστολή».
Επιμένουν στον αυταρχισμό
Ωστόσο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν φαίνεται να πτοείται από τις αντιδράσεις.
Ο Αϊντίν Ουνάλ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ήδη από χθες προειδοποίησε ότι θα ληφθούν και άλλα νομικά μέτρα εναντίον μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
«Θα τους κάνουμε να λογοδοτήσουν», είπε. «Η εφημερίδα Sozcu [είναι του κλίματος Γκιουλέν] μάς προσβάλει καθημερινά».
Και στο τέλος υπογράμμισε ότι στην Τουρκία ασκείται «μεγάλη πίεση», διότι «αν πούμε κάτι, ο κόσμος μας κατηγορεί ότι παρεμβαίνουμε στον Τύπο».
Και κατέληξε ότι «δεν είμαστε σε μια άνετη θέση τώρα, όμως μετά την 1η Νοεμβρίου θα λογαριαστούμε με όλους τους».
Ανησυχία Ε.Ε. για την έφοδο στα κανάλια
Η Κάθριν Ρέι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις, εξέφρασε σε δηλώσεις της ανησυχία μετά την έφοδο της τουρκικής αστυνομίας στα δύο κανάλια που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
«Η Ε.Ε. ανησυχεί μ' αυτά που ακούσαμε χθες και σήμερα», είπε η Κάθριν Ρέι.
«Η κατάσταση αναφορικά με την εταιρεία συμμετοχών Koza-Ipek είναι ανησυχητική και εξακολουθούμε να την παρακολουθούμε από κοντά», πρόσθεσε.
Όπως υπογράμμισε, «όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε., η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και κατέληξε:
«Θα συνεχίσουμε να θέτουμε προσεχώς στις τουρκικές αρχές το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης» και τόνισε: «Περιμένουμε ότι οι εκλογές θα είναι σύμφωνες με τις διεθνείς δημοκρατικές προδιαγραφές».
Αλλά ο Γιούνκερ θέλει συμφωνία
Δηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία είχε κάνει χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος όμως φαίνεται να τηρεί μια πιο ήπια στάση.
Εξαιτίας του προσφυγικού, η συνεργασία της Τουρκίας για να περιορισθεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη θεωρείται από τις Βρυξέλλες απαραίτητη.
Μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο είχε πει πως στις συζητήσεις με τους Τούρκους εκπροσώπους «εφιστούμε την προσοχή της τουρκικής κυβέρνησης στις καταχρήσεις.
»Όμως οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα διαβήματα αλληλεγγύης με την Τουρκία, διότι συμφωνεί να κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στο έδαφός της, να παραμείνουν εκεί».
Και σήμερα το πρωί, από το Παρίσι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε ξανά για συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.
«Καταλαβαίνω τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς αυτών που λένε ότι δεν μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία με τον Ερντογάν. Όμως με ποιον άλλον να συνάψουμε συμφωνία στην Τουρκία;».efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου