Την οφείλει στους πολίτες για τα επώδυνα χρόνια που θάρθουν.
Σε ένα πολιτικό προσωπικό που θα συνθλίβεται μέσα από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο Γιάννης Στουρνάρας θα είναι σημείο αναφοράς.
Έστω κι αν χρειασθεί, επί θητείας του, η χώρα να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα.

Είναι ένα σενάριο που ο Γιάννης Στουρνάρας δεν μπορεί να το αποκλείσει καθώς ο κυβερνητικός θίασος της λαικοδεξιάς είναι ικανός για όλα. Ασε που ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί ένας ακόμη πιο συναρπαστικός θίασος, αυτός της Κουμουνδούρου.
Ετσι στην παρθενική του εμφάνιση, ο νέος διοικητής, αναφέρθηκε στην πυρηνική βόμβα των 77 δις κόκκινων δανείων και στα 600 εκατομμύρια ευρώ ζημίες που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Άμεσες πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδας, σε συνεργασία μετόχων και κυβέρνησης, για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων που φθάνουν στα 77 δισ. ευρώ, προανήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής για τον διορισμό του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ζημίες που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2014 φθάνουν στα 600 εκατ. ευρώ και προκλήθηκαν κυρίως από το ύψος των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:
- Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5%, έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα.
- Συνολικά, το ύψος των κόκκινων δανείων έφθασε στα 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ, στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια.
«Το πρόβλημα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων είναι σημαντικό. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Θα πρέπει κυβέρνηση και μέτοχοι να συντονιστούμε σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης της χώρας, είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 11 δισ. ευρώ οι καταθέσεις, και αυτό -συμπλήρωσε- είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.