Η επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου και δέκα ανώτεροι συνεργάτες της που ασχολούνται με τη χώρα μας, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ασχοληθούν επί τόπου με τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος.
Τα στελέχη του Ταμείου ζήτησαν να επιστρέψουν στις 18 Ιανουαρίου και θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, στοχεύοντας να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι αξιωματούχοι του Ταμείου ευελπιστούν μέχρι τότε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα η απόσταση είναι μεγάλη. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι δανειστές θα κρατήσουν κοινή γραμμή στο μείζον αυτό ζήτημα, καθώς χαρακτηρίζεται ως η «μητέρα των μαχών», και από την έκβασή της θα κριθεί και η παραμονή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Με τα σημερινά δεδομένα, η συμμετοχή του Ταμείου «είναι στον αέρα», διότι οι όροι που έθεσε δεν πληρούνται.
Ομως η συμφωνία στο Ασφαλιστικό θα αλλάξει τα πράγματα και εάν επιβεβαιωθεί και η βιωσιμότητα του χρέους, το ΔΝΤ θα παραμείνει, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε την αντίθεσή της.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cnn.gr (Θανάσης Κουκάκης):
Στην Αθήνα θα επιστρέψει στις 18 Ιανουαρίου το κλιμάκιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να μετάσχει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.
Η κ. Βελκουλέσκου συνοδευόμενη από 10 στελέχη του ΔΝΤ θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς.
Το πλέον ακανθώδες ζήτημα της αξιολόγησης είναι το ασφαλιστικό, καθώς από τη λύση που θα επιλεγεί και κυρίως από τη δημοσιονομική της απόδοση θα εξαρτηθούν εν πολλοίς τα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να καταγράψει μεσοπρόθεσμα ο ελληνικός προϋπολογισμός.
Οι προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά δεν είναι σύμφωνες με τη «φιλοσοφία» του ΔΝΤ, όπως αυτή έχει εκφρασθεί δημοσίως κατά καιρούς, ωστόσο στο εν λόγω ζήτημα έχει λόγο και η ευρωζώνη.
Η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα- κάτι που επιθυμεί διακαώς η γερμανική πλευρά- θα εξαρτηθεί από την «ποιότητα» των μεταρρυθμίσεων και την τελική λύση που θα επιλεγεί για τηνελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αν το ΔΝΤ λάβει τις διασφαλίσεις που έχει ζητήσει τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και άλλες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα βάλει τη «βούλα» του στη λύση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τότε θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, συμμετέχοντας – κατά κάποιες εκτιμήσεις – με χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2018.
Πρέπει να τονισθεί πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς τη σφραγίδα του ΔΝΤ δεν θα θεωρηθεί πειστική για τις αγορές και τους επενδυτές, κάτι που όλες οι εμπλεκόμενες στο ελληνικό πρόγραμμα πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά.http://mignatiou.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου