Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΔΜΗΕ: Πάνω από 20 εκατ. τα έσοδα από διεθνείς διασυνδέσεις

Το ποσό αυτό βρίσκεται στα επίπεδα του δεύτερου εξαμήνου του 2015 (23,3 εκατομμύρια), ενώ συνεχίζει να απέχει από τη μεγάλη έξαρση του β' εξαμήνου 2014 και στη συνέχεια του α' εξαμήνου του 2015, όταν εκτοξεύθηκαν στα 30,6 και 34 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.


Τα τέλη που καταβάλλουν οι χρήστες του δικτύου για εισαγωγές από τη Βουλγαρία παραδοσιακά εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και το πρώτο εξάμηνο αντιστοιχούσαν σε 7,05 εκατομμύρια και ακολουθούν οι εισαγωγές από την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Ιταλία με 5,8, 4,3 και 4,01 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως.

Οι επιβαρύνσεις των χρηστών διαμορφώνονται με βάση τα αποτελέσματα των δημοπρασιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και των προσφορών των χρηστών για βραχυχρόνιες δεσμεύσεις χωρητικότητας.

Έτσι, κατά μέσο όρο, οι υψηλότερες χρεώσεις καταβλήθηκαν στις εισαγωγές από Αλβανία καθώς διαμορφώθηκαν σε 7,87 ευρώ η μεγαβατώρα, και ακολουθούν οι χρεώσεις για εισαγωγές από Βουλγαρία με 6,11 ευρώ, την ΠΓΔΜ με 5,49 ευρώ και την Ιταλία με 4,84 ευρώ. Τα χαμηλότερα τέλη, από μηδενικά έως μισό ευρώ η μεγαβατώρα, αντιστοιχούν σε εξαγωγές προς τις ίδιες αυτές χώρες, καθώς στην πραγματικότητα δεν γίνονται εξαγωγές παρά μόνο ευκαιριακά και για ελάχιστες ποσότητες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι καθαρές εισαγωγές (εισαγωγές μείον εξαγωγές) ηλεκτρικής ενέργειας κάλυψαν το 21% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (ηπειρωτικό σύστημα), ενώ ήταν μειωμένες κατά 12% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 30% της ζήτησης.

Η πορεία των εισαγωγών, που εκτινάχθηκαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, επηρεάστηκε δραστικά μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ στη συνέχεια η μεγάλη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατέστησε ανταγωνιστική την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα