Του Παναγιώτη Στάθη
Θα μπορούσε να είναι και προφητική η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, στις 4 Ιουλίου 2016, όταν πριν την έναρξη συζήτησης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, των προσφυγών κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις να μην επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη.
Η δήλωση αυτή έγινε αυτομάτως επίκαιρη μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όταν εξέφρασε τη βεβαιότητά του για το ποια θα είναι η απόφαση. Είχε πει σε εκείνη την δήλωση του ο ανώτατος δικαστής:
Σακελλαρίου: "Ματαιοπονούν"
"Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως και των Μνημονίων. Είναι η εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επι του θεσμικού η οποία χαρακτηρίζεται απο πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δίκαιου και ιδίως του κοινωνικού κράτους. Υπο τας συνθήκας αυτάς αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας απο οποιαδήποτε θέση και αν ευρισκόμεθα να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενισχύοντας τους βασικούς θεσμούς του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τον πνευματικό μας και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίες πολλές φορές απερισκέπτως ή κακοβούλως διασύρονται...
Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται απο προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο.Εκεινο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε είναι ότι οποιασδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως σε εκκρεμείς μάλιστα δίκη, εκτός του οτι είναι απολύτως απαράδεκτο να συμβαίνει σε ενα κράτος δικαίου πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται απο διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης η οποία πράττει και θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της και τις καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο".
Προφανώς όμως ο ανώτατος δικαστής, τα έλεγε σε ώτα μη ακουόντων αν διαβάσει κανείς τη δήλωση του κ. Τσίπρα...:
Τσίπρας: Καμία πιθανότητα
"Όλο το προηγούμενο διάστημα, κάποιοι αφήνανε να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει ποτέ. Κάποιοι δεν πιστεύανε ότι θα γίνει. Σαν τη λογική της παρένθεσης. Κάποιοι θεωρούσαν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα ρίξουν το νόμο. Κάποιοι τώρα θεωρούν ότι το ΣτΕ το οποίο στην προσωρινή του απόφαση έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον τώρα έχει αποτυπωθεί και σε νούμερα, θα βγει τώρα και θα πει ότι άκυρος ο διαγωνισμός, γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το ελληνικό Δημόσιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει , η απάντηση στο ερώτημά σας είναι, τυπική και ουσιαστική είναι ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η Κυβέρνηση θα τις σεβαστεί απολύτως. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα".
Η απάντηση σε αυτή τη δήλωση – χωρίς όμως την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης - ήρθε από δικαστές:
"Κανενας δεν μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι πιο επιφυλακτικά στη διατύπωση των προσωπικών τους εκτιμήσεων.
Η έκδοση απο το ΣτΕ συγκεκριμένων αποφάσεων στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, δεν προδικάζει και την απόφαση στις κύριες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.
Τότε κρίθηκε η αναγκαιότητα για παροχή προσωρινής προστασίας και δεν εξετάστηκε το θέμα της συνταγματικότητας αλλά και πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν τεθεί στις κύριες προσφυγες", επισημαίνουν δικαστές του ΣτΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου