Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΟΜΕ: Τα Yankee Auctions, το Reserve Price, η … σπέκουλα και η μάχη με τα χρονοδιαγράμματα

Μπορεί ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου αστειευόμενος για το ραδιενεργό του EnergyPress να διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι δημοπρασίες για τα ΝΟΜΕ θα διεξαχθούν κατά το πρότυπο των τηλεοπτικών αδειών με… ράντζα, ωστόσο στη συνέχεια της συζήτησης υπήρξαν προτάσεις κυρίως από τη ΔΕΗ ώστε η διαδικασία να πλησιάσει αρκετά στο μοντέλο – θρίλερ που είδαμε την περασμένη εβδομάδα.


Πάντως η πρόταση του ΛΑΓΗΕ, είναι οι δημοπρασίες να γίνουν όπως και οι δημοπρασίες της ΔΕΠΑ, με το πρότυπο του Yankee Auction: οι πετυχημένες προσφορές που γίνονται αποδεκτές, πληρώνονται στο ποσό που έχει χτυπηθεί από τον κάθε παίκτη και όχι στην υψηλότερη τιμή της τελευταίας προσφοράς.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εάν κάποιος προμηθευτής πάρει το ρίσκο και κάνει πετυχημένη προσφορά σε χαμηλότερη τιμή τη στιγμή που άλλοι ανταγωνιστές αγοράσουν μερίδια σε υψηλότερες τιμές, τότε αποκτά πλεονέκτημα στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό πάντως η ΔΕΗ ζήτησε να υπάρξουν ξεχωριστά κομμάτια, όπως και οι τέσσερις άδειες, με στόχο να μεγιστοποιηθεί το κέρδος. Ωστόσο όπως σωστά παρατήρησαν προμηθευτές που συμμετείχαν στη διαδικασία, στόχος δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της ΔΕΗ αλλά η παραχώρηση μεριδίων σε εναλλακτικούς προμηθευτές.

Τώρα όπως έγινε γνωστό χθες, τα μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα (στις 9 Σεπτεμβρίου λήγει η διαβούλευση για τους κώδικες, που σημαίνει ότι θα εγκριθούν από τη ΡΑΕ στη συνέχεια και μετά την έγκρισή τους θα ακολουθήσει η δημιουργία της νέας προθεσμιακής αγοράς από το ΛΑΓΗΕ) μεταθέτουν τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ που παρουσιάστηκε χθες καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ πλέον έχει πέσει κάτω από το 90% (89,9% τον Αύγουστο με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ) μέσα στο 2016 πρέπει να βγουν 150MWh ανά ώρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μερίδιο της ΔΕΗ στο 87,24%. Η φυσική παράδοση του προϊόντος θα γίνει το Δεκέμβριο.

Τον Οκτώβριο πάντως προτείνεται να γίνει δημοπρασία και δεύτερου προϊόντος 200MWh ανά ώρα με φυσική παράδοση από 1η Ιανουαρίου. Για το 2017 ο στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ να πέσει στο 75,24% και αυτό θα επιτευχθεί με δημοπράτηση συνολικά 676MWh ανά ώρα σε τέσσερις συνολικά δημοπρασίες.

Αντίστοιχα το 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ πρέπει να πέσει στο 62,24% και το 2019 στο 49,24% ωστόσο οι προς δημοπράτηση ποσότητες του 2018 θα αποφασιστούν το καλοκαίρι του 2017 ανάλογα με την πρόοδο. Έτσι εάν υπολειπόμαστε του στόχου θα δημοπρατηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ενώ εάν έχουμε υπερβεί το στόχο (πχ μέσω των συμπράξεων της ΔΕΗ) τότε θα δημοπρατηθούν μικρότερες ποσότητες.  Θεωρητικά το 2018-19 θα πρέπει να δημοπρατηθούν 733MWh/ώρα και συνολικά 6,5TWh.

Ένα σημαντικό θέμα που αναμένεται να αποσαφηνιστεί με την υπουργική απόφαση είναι ο προσδιορισμός της Reserve Price: οι παίκτες της αγοράς ζητούν διάφανους όρους και συγκεκριμένες διαδικασίες που θα είναι γνωστές και αδιάβλητες προκειμένου οι δημοπρασίες να έχουν επιτυχία. Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου πάντως, οι όροι είναι ξεκάθαροι και βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία όπως τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, οι τιμές των ρύπων κλπ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα γίνεται μία φορά ετησίως σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ.

Επιμένει η βιομηχανία

Τώρα σε σχέση με τις ενστάσεις της βιομηχανίας, που αποκάλυψε χθες το EnergyPress αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων παρενέβη στην ημερίδα και τόνισε ότι η βιομηχανία διατηρεί κάθε νόμιμο δικαίωμα να προσφύγει κατά της διάταξης που ορίζει ανώτατο όριο για την ενέργεια που μπορεί να διατεθεί σε βιομηχανικούς πελάτες με κατανάλωση άνω των 13GWh. Πρόκειται για μια διάταξη αντιφατική προς τη διακηρυγμένη βιομηχανική πολιτική τόνισε σχετικά. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξής τόνισε ότι θα ήταν διατεθειμένος να ακούσει μια αλλαγή των ποσοστών που θα ικανοποιούσε τη βιομηχανία (το ποσοστό που προβλέπεται είναι έως 40% του προϊόντος που μπορεί να διατεθεί στη βιομηχανία). Ωστόσο ο κ. Κοντολέων τόνισε ότι δεν είναι θέμα ποσοστού, είναι ζήτημα πραγματικού ανταγωνισμού και της δυνατότητας που πρέπει να υπάρχει για τον μικρότερο προμηθευτή να μπορεί να προμηθεύσει ακόμη και το μεγαλύτερο πελάτη. Διαφορετικά δεν πρόκειται για τίποτε άλλο εκτός από σπέκουλα, κατέληξε ο κ. Κοντολέων.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα