Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ΔΕΗ εντός του 2017 επισημαίνει ο βουλευτής και τομεάρχης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής της ΝΔ, κ. Κ. Σκρέκας, σε ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό ΠΕΝ, κ. Π. Σκουρλέτη.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του κ. Σκρέκα έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική και στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα η χρεοκοπία να χτυπάει τώρα και την πόρτα της  Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ). Τους τελευταίους είκοσι μήνες η ανευθυνότητα, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός αλλά πάνω από όλα οι καταστροφικές επιλογές της Κυβέρνησης έφερε την ΔΕΗ στην σημερινή τραγική κατάσταση, που αποδεικνύεται από την δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών την τελευταία διετία:


Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του Αυγούστου του 2016 εκτινάχθηκαν στα 3 δις ευρώ φέτος, διπλάσια σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Ο ολέθριος υπερδιπλασιασμός των ανείσπρακτων υπολοίπων της εταιρείας οφείλεται στη δραματική επιδείνωση της φτώχειας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και της αλλόγιστης εντολής του αρμόδιου υπουργού να δωθεί ελεύθερο πιστωτικό όριο (πλαφόν) 1000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και ιδιότητας.
Οι επισφάλειες το 2015 εκτινάχθηκαν στα 781 εκατομμύρια ευρώ από τα 309 εκατομμύρια ευρώ του 2014, ενώ έως το τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2016 συσσωρεύθηκαν επιπλέον εππισφάλειες 296,6  εκατομμύρια ευρώ.
Οι ζημιές (προ φόρων) το 2015 ανήλθαν σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι κερδών 137,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2014. Για το 2017 λόγω συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και της έκπτωσης του 15% που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, αναμένεται μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους της επιχείρησης έως και 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015. Επιπλέον, ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ υπολογίζει για το 2017 χρέωση προμηθευτών για την κάλυψη της μαύρης τρύπας ύψους 372 εκ. ευρώ, που σημαίνει επιπλέον μείωση περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ κατά 300 εκατομμύρια. Άρα συνολικά το 2017 τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι επιβαρυμένα έως και 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015.
Για τη ΔΕΗ Α.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση – απάντηση της επιχειρήσης σε δημοσίευμα, οι υπολειπόμενες λήξεις δανείων για το 2016 ανέρχονται σε € 147 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2017 σε €640 εκατατομμύρια  και επομένως αθροίζουν σε  787 εκατομμύρια. Αν στα προηγούμενα προστεθούν οι συμβολαιοποιημένες πληρωμές σε προμηθευτές για το 2017, που βρίσκονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, που τον Σεπτέμβρη του 2016 ανέρχονται στα 302 εκατομμύρια ευρώ, τότε οι συνολικές ανάγκες για χρηματοδότηση της ΔΕΗ το 2017 ανερχονται τουλάχιστον στα 1,789 δις. Και χωρίς σε αυτά να αθροίζονται οι επιπλέον δανειακές ανάγκες της εταιρείας που θα προκύψουν από την κατά 900 εκατομμύρια μείωση του μικτού περιθωρίου.
Το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ που εκδόθηκε το 2014 εκτινάχθηκε από τα 4,75% στα 9,5% τον Σεπτέμβριο του 2016, το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 500 εκατομμύρια. Ευρώ
 που εκδόθηκε το 2014 εκτινάχθηκε από τα 5,50% στα 13,5%  τον Σεπτέμβρη του 2016. Αυτό αποδεικνύει την τραγική αδυναμία της ΔΕΗ να δανειστεί από τις αγορές με ανταγωνιστικούς και βιώσιμους όρους δανειοδότησης.
Η τιμή της μετοχής βρίσκεται πλέον στα 2,95 ευρώ, έναντι 6,55 ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας καταποντίστηκε στα 682 εκατομμύρια ευρώ το 2016, όταν το 2014 ήταν στο 1,52 δις ευρώ. Μία τραγική πτώση 900 εκ ευρώ στην αξία της επιχείρησης που αντιστοιχεί σε ζημιά για το Δημόσιο 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Από τα παραπάνω φαίνεται πως η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται τραγική. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν δημιουργήσει μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων, που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή και να παρασύρει όλη τη χώρα.

Είναι φανερό πως  στην παρούσα φάση τα προβλήματα της ΔΕΗ κινούνται σε έξι άξονες: ανείσπρακτες οφειλές, έλλειψη ρευστότητας, απώλεια μεριδίων αγοράς, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, πιστοληπτική ασφυξία, απουσία στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω και την διασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας της Εταιρίας.

Μια πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ θα έχει άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα έχει ολέθριες  επιπτώσεις στον παραγωγικό  ιστό της χώρας, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά στους αδύναμους και ανήμπορους.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο Υπουργός:

Ποιο το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό πλάνο  για το άμεσο μέλλον αλλά και για την πενταετία, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ;
Παρακαλούμε να το καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων για να ενημερωθούν οι βουλευτές

Ποια είναι η συνολική ζημιά που  έχει επέλθει στη ΔΕΗ τους τελευταίους 20 μήνες; 
Με ποια εσωτερική διαδικασία της ΔΕΗ ενημερώθηκαν τα αρμόδια τμήματα, μεταξύ των οποίων και η μηχανογράφηση, ώστε να ενσωματώσουν τη νέα διαδικασία πιστωτικού ελέγχου στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας που εφάρμοζε «πλαφόν», δηλαδή ανοιχτό πιστωτικό όριο έως του ποσού των 1000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της εταιρίας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ιδιότητας. 
Παρακαλούμε να καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων την εν λόγω γραπτή επικοινωνία-ενημέρωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών από τη Διοίκηση της εταιρείας που ενσωματώνει την εντολή που δώσατε εσείς  ως πολιτικός προϊστάμενος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα