Τέλος Φεβρουαρίου του 2017 αναμένεται να αποτελέσει πραγματικότητα η νέα μετοχική σύνθεση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και αφού πρώτα δοθεί το "πράσινο φως" από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μπλάνας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, για το περιφερειακό συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης της ENTSO - E.
Ο κ. Μπλάνας, τόνισε ότι ο ο ΑΔΜΗΕ παραμένει υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, με το δημόσιο να κρατά το 51% του μετοχικού του κεφαλαίου, ενώ η κινεζική εταιρείας State Grid International Development Ltd, που αναδείχθηκε ως προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής, για την πώληση του 24% των μετοχών του, θα αποτελεί "έναν παθητικό στρατηγικό επενδυτή", όπως υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο 25% θα διανεμηθεί στους υφιστάμενους μετόχους.
Ο ίδιος πρόσθεσε: "Θα προτιμούσαμε να μην πωληθεί κανένα ποσοστό σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά το γεγονός ότι δίνεται το 24% και με αυτόν τον τρόπο, είναι μεγάλη επιτυχία και συνάδει απόλυτα με την επιθυμία του αρμόδιου υπουργού".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά: "Δεν θα μειωθεί σε καμία περίπτωση το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου κάτω του 51%". Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα που προσέφερε η κινέζικη εταιρεία είναι 320 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Μπλάνας ανέφερε ότι Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Κόσοβο, θα συμμετέχουν αρχικά - και θα ακολουθήσουν άμεσα η Αλβανία και η ΠΓΔΜ - στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα συσταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία, το 2017, του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας της Ν.Α. Ευρώπης. Το περιφερειακό βαλκανικό κέντρο θα συντονίζει τη λειτουργία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιτευχθει άνοιγμα των αγορών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.
Στην εταιρεία θα συμμετέχουν όλοι ισομερώς, ενώ τόνισε ότι το κέντρο, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα πλαισιώνεται απο εξειδικευμένα στελέχη των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργεια, θα είναι το έκτο που θα λειτουργεί στην Ευρώπη.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος του ENTSO-E, Bente Hagen, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οφέλη από τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά ότι από τη λειτουργία της η εξοικονόμηση πόρων εκτιμάται κατά έτος στα 4,4 δισ. ευρώ συνολικά. Για τα Βαλκάνια, που έχουν μερίδιο 5% της αγοράς, η εξοικονόμηση πόρων υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής αγοράς έχει ενταχθεί το 85% των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ στο 15% που είναι εκτός, βρίσκονται η Ελλάδα, η Βουλγαρία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης.
Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπλάνας, επισήμανε ότι η ένταξη δεν είναι θέμα επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα, αλλά κυρίως θεσμικών αλλαγών, απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και συντονισμού των κρατών. Αυτό που πρέπει να γίνει αρχικά είναι η δημιουργία ζευγαριών μεταξύ μίας χώρας με ακριβότερο ρεύμα (στη χονδρική) και μίας άλλης με φθηνότερο. Οπως διευκρίνισε, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα συζευχθεί με την Ιταλία.
Περαιτέρω, η κ. Hagen εκτιμήσε ότι σε δύο - τρία χρόνια τα Βαλκάνια θα είναι έτοιμα ώστε να λειτουργήσει ενιαία η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τα κράτη δεν πρέπει να περιμένουν την κοινοτική σχετική οδηγία, αλλά μπορούν μόνα τους να αναλάβουν πρωτοβουλία και να προβούν στή λήψη των σχετικών θεσμικών μέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου