Υπέρμαχος ενός παράλληλου οικονομικού συστήματος, είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας, ο 70χρονος οικονομολόγος καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το Μαξίμου, κάτι που φάνηκε με την υπουργοποίηση του κατά τη διάρκεια του χθεσινού ανασχηματισμού. Άλλωστε το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεν μία ανερχόμενη δύναμη, αλλά χωρίς κυβερνητικό βηματισμό, είχε υποστηριχθεί από το Ινστιτούτο Levy, που αποτελεί ένα από τα think tank που στήριξαν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παπαδημητρίου έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε συνεντεύξεις και ομιλίες του για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα στη χρήση ενός "διπλού νομίσματος" ήδη από το 2013. Ο ίδιος έχει πει και έχει γράψει πως η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα έχει αναφέρει, ότι εκτιμά, από εκτεταμένη έρευνα που έχει κάνει, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα το απέρριπτε αν πληρούσε μερικές προϋποθέσεις. Σημειώνοντας πως δεν θα ήταν η μοναδική λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας για την πληρωμή των δανειστών, αλλά θα έδινε κυρίως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας.
Εξάλλου πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Levy καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση και ένα από τα σενάρια που προτείνει για επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η Κυβέρνηση να ακολουθήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μέσα από την καθιέρωση ενός συμπληρωματικού δημοσιονομικού νομίσματος του Geuro, αποτρέποντας την πτώση κατώτατων μισθών και συντάξεων και προχωρώντας στη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης.
Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο ίδιος πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει πως το Σχέδιο Β του κ. Βαρουφάκη ήταν έκπληξη και για τον ίδιο και για τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Levy, που ασχολείται με την ελληνική κρίση. Γιατί; Γιατί όπως έχει πει η ιδέα της εφαρμογής παράλληλου συμπληρωματικού οικονομικού συστήματος απέκτησε κακή φήμη στη χώρα λόγω της αρνητικής προβολής που εξασφάλισε η πρόταση Βαρουφάκη και εξαιτίας της παραπλανητικής και ψευδής άποψης που προωθήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποια ΜΜΕ ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Πάντως ο ίδιος επιμένει πως, με βάση και τα σενάρια του Ινστιτούτου Levy, του οποίου προεδρεύει, πως τα παράλληλα νομίσματα έχουν αποδείξει την αξία τους ως παραγόντων μακροοικονομικής σταθερότητας ιδιαίτερα σε οικονομίες σε ύφεση. Ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι σύντροφος της Ράνιας Αντωνοπούλου, είναι οικονομολόγος, πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στοBard College στη Νέα Υόρκη και εκείνος που το 2012 είχε πει: "You need something similar to the Marshall Plan". Φράση την οποία έκανε δικιά του λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας: "Η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ". capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου