Γιώργος Φιντικάκης
Διπλή ανάσα για την ΔΕΗ, καθώς μετά το ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ που εξόφλησε η επιχείρηση την Παρασκευή, όπως έγραψε το "Energypress", εγκρίθηκε και τυπικά το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της ΔΕΗ, η εξόφληση του ομολόγου έγινε από χρήματα που είχε συγκεντρώσει εγκαίρως η επιχείρηση από άλλες πηγές, και όχι μέσω του κοινοπρακτικού δανείου. Με άλλα λόγια τα 200 εκατ. ευρώ του δανείου θα διατεθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες της εταιρείας, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Στην πράξη πρόκειται για την πρώτη πηγή ρευστότητας που μπαίνει εδώ και καιρό στα ταμεία της ΔΕΗ, η οποία και αναμένει ακόμη να εισπράξει "σπαστά" μέσα στη χρονιά, επιπλέον 800 εκατ. ευρώ. Αφενός τα 100 εκατ. ευρώ για την προπληρωμή από το Δημόσιο της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος, και αφετέρου περίπου 700 εκατ ευρώ από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή τα 320 εκατ. ευρώ από τους Κινέζους της State Grid για την πώληση του 24%, περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον από το Δημόσιο για την μεταβίβαση του 25%, και 93 εκατ. από την επιστροφή μετρητών του ΑΔΜΗΕ.
Εβδομάδα αποφάσεων
Το καλό νέο είναι η έγκριση του κοινοπρακτικού δανείου. Το κακό νέο είναι ότι το πρόγραμμα "δεύτερη ευκαιρία" της ΔΕΗ, που λήγει σήμερα, και αφορά σε όσους δεν είχαν καταφέρει να τηρήσουν κάποια από τις περυσινές 36 δόσεις, δεν σημείωσε και μεγάλη επιτυχία.
Τούτο σημαίνει ότι η ΔΕΗ βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου επανακαθορισμού της στρατηγικής της, προκειμένου να βελτιώσει την δοκιμαζόμενή της ρευστότητα. "Είμαστε ενόψει αποφάσεων, υπομονή", όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές της ΔΕΗ, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ανακοινώσεις της διοίκησης δεν θα αργήσουν.
Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η ΔΕΗ βρίσκεται μπροστά σε αυστηροποίηση της πολιτικής αποκοπών, κάτι που άλλωστε δεν έχει την πολυτέλεια να μην κάνει. Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει προ μηνός και κορυφαία πηγή του υπουργείου Ενέργειας, παρέχοντας πολιτική κάλυψη στην διοίκηση της επιχείρησης. Όπως χαρακτηριστικά είχε τότε δηλώσει η πηγή αυτή, "φυσικά και η ΔΕΗ έχει την πολιτική στήριξη για αποκοπές σε περιπτώσεις κακοπληρωτών και ρευματοκλοπών".
Το ερώτημα βέβαια είναι ποιούς καταναλωτές θα αφορά αυτή η νέα πολιτική της ΔΕΗ. ‘Η για να το πούμε διαφορετικά, αφορά όλους όσους έχασαν την "δεύτερη ευκαιρία" ή μια μόνο μερίδα, αφού στις αποκοπές θα ληφθούν υπόψιν και άλλα κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, η αυστηροποίηση της πολιτικής της εταιρείας δεν μπορεί να αφορά όσους χρωστούν έως 500 ευρώ. Καθώς οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας θα έχουν την δυνατότητα από αύριο 1η Μαρτίου μέχρι και τις 30 Απριλίου, να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση παγώματος για ένα χρόνο της οφειλής τους.
Σε αυτή την πολυπληθή ομάδα οφειλετών, υπάγονται περίπου 1,1 εκατομμύρια πελάτες, οι οποίοι και έχουν συνολικά χρέη 174,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση και η εταιρία έχει βάλει σαν στόχο την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων.
Μόλις κάποιος υπαχθεί στη ρύθμιση, το χρέος των 500 ευρώ "παγώνει", δηλαδή αναστέλλεται η πληρωμή του μέχρι το τέλος του 2017. Αν ο οφειλέτης από κει και πέρα είναι συνεπής, δηλαδή εμπρόθεσμος στην πληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών -έως και την ημερομηνία λήξεως τους- τότε θα επωφελείται και με έκπτωση 10% επί της αξίας της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου